Mensen kunnen in de winter depressief worden door gebrek aan daglicht,maar hoe gaat dat dan bij blinde mensen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Precies op dezelfde manier, want ook al zie je het niet, het daglicht komt toch je oog binnen en wordt op een of andere wijze door je hersenen waargenomen. Mensen die helemaal geen daglicht kunnen 'waarnemen' lopen dan ook inderdaad een grote kans op depressies door lichtgebrek, maar niet alleen in de winter. Het hele verschijnsel winterdepressie of depressie door gebrek aan licht werd zelfs bij toeval ontdekt bij blinden. Dezen functioneerden over het algemeen prima, behalve als de ogen fysiek ontbraken en vervangen waren door een glazen oog, bijvoorbeeld. Die sliepen slechter en raakten ontregeld. Toen bleek dat het oog meer doet met daglicht dan zien alleen, en dat het belangrijk is voor onze biologische klok. Raakt die ontregelt, dan raken we helemaal van ons aprpopos. En het was effe zoeken, maar ik heb uiteindelijk een link hierover gevonden. Zie bron. Toegevoegd na 3 minuten: Ik zie dat heel veel mensen (nog) denken dat het te maken heeft met lichtopname door de huid, maar dat is niet zo. Dat is belangrijk voor je vitamine D. Dit heeft echter te maken met je hypofyse / interne klok. En met name met de invloed op de productie van cortisol en melatonine.

Bronnen:
http://www.havovwo.nl/vmbo/mne/bestanden/m...

Het gaat niet om lict in deogen; het gaat om licht op de huid. Dus is het niet relevant of je kunt zien of blind bent volgens mij.

Goeie vraag! Wanneer de zon op mijn huid schijnt, zie ik dit niet alleen, ik voel het ook. Niet alleen buiten, maar ook als je binnen zit. Bij mij voelt dit altijd alsof mijn batterij weer oplaadt. Wellicht dat dit bij blinden ook zo is. Dat het niet perse alleen gaat om het licht zien maar ook om het licht voelen.

Hetzelfde. Het licht heeft niks te maken de waarneming. Zonlicht, hoe minimaal ook heeft een gunstig effect op de mens. Het licht zorgt voor aanmaak van vitamine D en heeft een gunstig effect op allerlei botziektes. Bovendien blijkt vitamine D een depressie te verkleinen. Hoe donkerder je huid, hoe meer zonlicht je nodig hebt. Een gemiddelde europeaan heeft minimaal een kwartier zonlicht per dag nodig. Zuidelijke mensen hebben veel meer nodig, daarom zie je onder allochtonen in Nederland veel meer depressies en botziektes voor komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100