waarom heet het eigenlijk huidmondjes, ze bevinden zicht toch niet op de huid, maar op een blad?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Huid is een dun laagje cellen, de epidermis. Bij een plant heb je eenzelfde soort laagje dat ook epidermis wordt genoemd. Bij planten wordt de term in het Nederlands opperhuid genoemd. De huidmondjes liggen voornamelijk op het blad, maar kunnen ook in de steel zitten. Je kunt dus niet van bladmondjes spreken. Toegevoegd na 47 minuten: Bij mens en dier bestaat de huid eigenlijk uit meer lagen: De opperhuid (epidermis), lederhuid en onderhuid. Bij planten spreek je alleen over de opperhuid (epidermis). Daaronder ligt ook wel een laag cellen, maar in de epidermis liggen ook de huidmondjes. In de tekening liggen deze aan de onderkant van het blad zodat ze in de schaduw liggen. Door de huidmondjes verdampt namelijk water en als ze aan de bovenkant liggen verdampt er te veel water. Toegevoegd na 54 minuten: In het engelse plaatje (van de plant) zijn de stoma dus de huidmondjes. Daartussen ligen open ruimtes zodat het koolstofdioxide zich makkelijk door het blad kan verspreiden naar de cellen aan de bovenkant (palisaden) met daarin de bladgroenkorrels. Deze palissade cellen maken in het licht suiker aan m.b.v. dit koolstofdioxide. "Cuticle" is het waslaagje aan de boven en onderkant van het blad. "Vein" staat voor de vaten die het water aanvoeren en de gemaakte suikers afvoeren.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Epidermis

Ik denk dat ze het oppervlak van een blaadje vergelijken met de huid van een mens, waar een systeem doorheen loopt van vaten, zoals de bloedvaten bij de mens. Het oppervlakte van het blad is de buitenste laag, dus ook wel de huid van het blaadje.

Omdat het de Nederlandse vertaling van het uit het Latijn afkomstige 'stoma' is. Dat is een opening in de epidermis van planten, waardoor de verdamping en de gaswisseling van de plant geregeld worden. Onder het huidmondje bevindt zich de ademholte: een grote intercellulaire holte waarin de andere intercellulaire holten van het blad uitmonden.

Bronnen:
http://www.natuurinformatie.nl/ndb.lemmas/...

de blad heeft ook een soort huid, en vandaar het deel "huid" in huidmondjes. het deel "mondjes" komt doordat de kleine openingentjes op mondjes lijken. dat is goed zichtbaar onder een microscoop. het woord "huidmondjes" komt dus doordat de openingetjes in de huid van het blad op kleine mondjes lijken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100