erfelijkheid bruine ogen

vader: grijs/groene ogen,
moeder: ook grijs/groen, maar met wat bruin er in.
2 kinderen met echt bruine ogen en 1 kind met grijsgroene ogen
éen van de opa's heeft ook bruine ogen.
wie kan dit met erfelijkheidsleer uitleggen (en laat grapjes over de Passievrucht of vreemdgaan maar achterwege).

Weet jij het antwoord?

/2500

Naar mijn weten kan dit eigenlijk niet, omdat het gen dat je ogen bruin kleurt (het 'bruine' gen) dominant is aan het grijs/groene.. Andersom kan dus wel, 2 ouders met bruine ogen kunnen een kind krijgen met blauwe ogen... (dan dragen ze naast het bruine, ook een grijs/groene, onderschikt gen mee en geven die beide over aan het kind) Nu zou dat betekenen dat ze beide, naast het grijs/groene gen, ook een bruin gen meedragen (je hebt er namelijk 2), maar dan zouden ze zelf ook bruine ogen moeten hebben, omdat dat de dominante kleur is! Snap je het nog? :p Help! Ik snap ook niet hoe het kan!! ;)

Het antwoord van Kaziz klopt helemaal. Wat nog zou kunnen is dat er een mutatie (= verandering) in het erfelijk materiaal heeft plaats gevonden. Dit is echter zéér zeldzaam, dus niet waarschijnlijk.

Bruin is dominant, blauw recessief en de rest is een tussenvorm. Bovendien spelen meer genen een rol. Anders zou iedereen of blauw of bruin hebben, en dan ook nog in dezelfde tint. beide ouders hebben een tussenvorm, daar kan van alles uit voortkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100