Kan een clementine boom zich voortplanten zonder hulp van de mens?

Aangezien de clementine pitloos is, kan hij waarschijnlijk niet uit zichzelf een nieuwe boom doen ontstaan. Of niet? En hoe doet hij dat dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee dus. Net als alle pitloze fruitsoorten (druiven en bananen voornamelijk) kun je uitsluitend nieuwe planten krijgen door te stekken / te enten. Steriele soorten - want dat zijn het - planten zich in de natuur nu eenmaal niet voort.

Er bestaat meer pitloos fruit, dat is het resultaat van kruisingen, deze pitloze soorten worden altijd door stekken of enten vermenigvuldigd, maar dat doen ze ook al met vruchten die wel pitten hebben. Omdat al ons fruit resultaten zijn van jaren lang selecteren en kruisen met andere soorten, hierdoor zijn de planten uit zaad nooit meer soortecht, het zijn allemaal bastaarden, dus moeten we vrijwel alle soorten fruit, ongeslachtelijk vermenigvuldigen. Toegevoegd na 6 minuten: Een Clementine kan zich dus nooit uitzaaien, wel zouden er langs de grond takken kunnen ontstaan die door de wind over de grond schuren en op deze schuurplekken, nieuwe wortels maken, we noemen dat afleggers, hierdoor kan zelfs, als de oude plant uiteindelijk dood gaat, er aan de gewortelde tak ( aflegger) weer een nieuwe struik ontstaan, als deze nu het zelfde doet, dan zou je kunnen spreken van een soort van voortplanten, zonder de hulp van de mens.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100