hoe kan het dat je je eigen stank niet ruikt?

Als je bijvoorbeeld net een bruinvis hebt gelanceerd

Weet jij het antwoord?

/2500

Je neus raakt letterlijk verzadigd met die geur, waardoor je voortdurende vlagen ervan niet meer kunt oppikken.

Je went heel snel aan geuren, en je bent zo gewend aan je eigen geur dat hij je neus niet meer opvalt. Dames die veel parfum gebruiken, ruiken zels ook echt niet dat ze zo'n wolk achter zich aanslepen, net zo min als mensen die op een boerderij wonen, de dieren ruiken. Er zijn tegenwoordig zelfs luchtverfrissers die volgens dit principe werken: elk kwartier een ander pufje anders went je neus er aan.

Jouw stank is even erg, als die van de buurman. En je ruikt je eigen stank ook wel degelijk. Het enige verschil is, dat je er geen last van hebt. De reden is, dat jouw stank, voor jou, onvermijdelijk is, en daarom stoort het je niet. Dat het je niet stoort, is iets heel anders dan dat je het niet zou ruiken. Denk eens aan ouders van een baby. Zij moeten een paar keer per dag zo'n kind "uit de poep" halen, en een schone luier omdoen. Ook daar geldt, dat het wel degelijk stinkt, en dat die ouders het ook beslist ruiken. Maar het stoort niet, want het is onvermijdelijk en er staat zoveel tegenover, dat die stank geheel in het niet valt. Dat schattige baby'tje is namelijk 10 keer zo belangrijk als de stank. ;-)

Je hersenen zijn er op gemaakt om constant alle veranderingen waar te nemen. Als je plotseling een hard geluid hoort, dan schrik je. Als je constant een hard geluid hoort, schrik je niet. Als je plotseling iets ziet vallen, kun je ook het reflex hebben er achter aan te gaan. Maar als iets blijft vallen, heb je dat niet. Dit komt dus omdat je hersenen er op gemaakt zijn constant veranderingen te registreren. Naar verloop van tijd zal een prikkel (bijv. hard geluid) afnemen. Dit heet gewenning. Je hoort het geluid dan nog wel net zo hard, alleen het went. Dit is ook logisch, want verandering, kan gevaar betekenen. En vroeger betekende dat dat je extra alert moest zijn op je omgeving. Dat is net zo als bij jouw geur. Dat is jouw geur. Iedere dag ruik jij die geur. Die geur gaat dus naar verloop van tijd wennen, en dus prikkelt dat je hersenen minder. Je lijkt het minder goed waar te nemen. Net als de parfummonsters, die hebben zelf ook niet meer door dat er zo'n parfumwalm achter hun aan komt zetten. Maar de geur van jouw buurman ruik je niet iedere dag een tijdje. Die geur zal dus veel prikkelender zijn voor jouw. Maar, naar verloop van tijd, als je iedere dag bij hem op de wc gaat zitten (gek scenario) zul je zijn geur ook niet meer ruiken. Net als de ouders die hun baby's verschonen, om maar een andermans voorbeeld te gebruiken.

Ha ha, Ginopietermaai. Jij bent zeker een man! Het is me wel eens vaker opgevallen dat mannen van zichzelf nooit vinden dat ze stinken. Ze hebben absoluut geen problemen met stinksokken, zweetgeur, te lang gedragen kleding of bruinvissen. Vrouwen vinden vaak juist heel snel van zichzelf dat ze stinken en gebruiken allerlei geurtjes om dit te verdoezelen of houden zichzelf superschoon. Vrouwen zullen niet snel de geur van bruinvis achter willen laten op een toilet. Daar moet een spuitbus bij. Ik ben er nog niet achter hoe dit komt. Misschien heeft dit te maken met het afbakenen van territorium, of zijn mannen zekerder van zichzelf. In ieder geval zou het eens grondig uitgezocht moeten worden want het zorgt voor menig relatieconflict : )

gewenning is het goede antwoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100