Is het mogelijk om van DNA een afbeelding te maken hoe iemand er uitziet ?

Iedereen heeft een ander DNA maar van vader en moeder lijkt er veel op daar zit ook het uiterlijk in verweven.
Zou het mogelijk zijn om van (bijv. bij een misdrijf) gevonden DNA een schets te krijgen van degene die het DNA achter liet ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat kan (nog) niet met DNA. Politie en justitie mogen bij ernstige misdrijven namelijk een 'signalement' van de verdachte opstellen op basis van het DNA uit het sporenmateriaal. Dat 'signalement' is nog zeer beperkt. Op dit moment kan men al bepalen of het DNA van een man of vrouw is. Onderzoekers kunnen nu ook een grove inschatting maken van de bevolkingsgroep waartoe de verdachte behoort. Het is nog de vraag of straks ook kenmerken als de haar- en oogkleur of de lichaamslengte van de verdachte kunnen worden vastgesteld op basis van het DNA.

nee. je weet namelijk niet welke eigenschappen van wie komen voor de geboorte en opgroeiing.

Dat zou in de verre toekomst misschien tot de mogelijkheden gaan behoren. We zijn nog lang niet ver genoeg in het ontcijferen van DNA. Er zijn nog teveel vraagstukken die open staan over hoe het de ontwikkeling beïnvloed. DNA is niet een code of een simpel recept; een organisme wordt opgebouwd middels een complexe samenhang van DNA en omgeving tijdens de ontwikkeling van het embryo. Dezelfde streng DNA kan afhankelijk van omstandigheden dus verschillende uiterlijke kenmerken opleveren, afhankelijk van welke genen wanneer aan- en uitgeschakeld worden. Er zijn bijvoorbeeld voorbeelden bekend van gekloonde katten die een andere kleur vacht hadden, en er zijn voorbeelden bekend van bijvoorbeeld kippen waarbij in het ei bepaalde genen die normaal uit staan werden ingeschakeld, waardoor er tanden in de snavel zijn gaan groeien. Ook is het zo dat veel genen nog bijeffecten hebben. Zo bleek bijvoorbeeld uit Russisch onderzoek waarin vossen werden gedomesticeerd, waarbij de opvolgende generaties steeds meer op honden gingen lijken, terwijl er toch echt alleen maar geselecteerd werd op tamheid, en niet op een hondachtig uiterlijk. Zolang we nog niet alles hebben kunnen ontcijferen gaat het dus sowieso niet lukken. Het is echter ook niet te zeggen of het wél gaat lukken wanneer alles ontcijferd is. Grote kans van niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100