Waarom zien we de Maan niet altijd beschenen in de richting van de Zon (B) , Maar soms heel afwijkend (A)?

Ik heb een tekening gemaakt om mijn probleem te verduidelijken ?
Stralen zijn toch niet krom?

Toegevoegd na 4 dagen:
Ik heb de vraag nadien gesteld aan een professor ...omdat wij hier moeilijk uit geraken.
Hier het antwoord:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/19235

Weet jij het antwoord?

/2500

De zon beschijnt de maan altijd als in figuur B. Het ziet er voor ons wel soms heel anders uit (heb daar zelf ook wel eens over lopen piekeren). Het komt omdat onze hersens 'geprogrammeerd' zijn om betrekkelijk dichtbij perspectief te zien, want dat is nuttig om te overleven. Wij zien de Zon en de Maan echter op gelijke afstand. Pas als je je een tekening voorstelt waarin de verhoudingen kloppen, met de Maan op enkele millimeters en de Zon op meters afstand blijkt het weer te kloppen. Toegevoegd na 2 minuten: In zo'n tekening zijn de hoeken heel anders dan de hoeken die je 'ziet'. Toegevoegd na 22 minuten: Ik kan niet tekenen, maar op de tekening (ongeveer zoals wij het zien) is er een grote hoek tussen de stralen van de Zon naar mij en die naar de Maan. Als ik de Zon veel verder weg kan tekenen dan wordt die hoek bijna nul en dan klopt het plaatje weer.

Je vergeet een enorm belangrijk element in je tekening, eigenlijk wel meer: 1. verhoudingen 2. afstanden 3. dieptestanden Onderstaande is maar een voorbeeld over hoe vertekend iets er voor ons uit kan zien. De verhoudingen zijn enorm, lastig om dat goed uit te tekenen, maar het gaat om het idee Toegevoegd na 45 seconden: de zon in de tekening kan veel verder staan om nog hetzelfde effect te krijgen.

Je kijkt inderdaad op verschillende manieren tegen de maan aan zoals in je tekening. Echter wordt de maan nooit anders beschenen, dat is altijd hetzelfde. Wat je in ogenschouw moet nemen is dat de maan om de aarde heen cirkelt en daarom op verschillende momenten tegen de maan aankijkt vanaf een andere plek. In onderstaande afbeelding, van wikipedia zie je goed wat er gebeurt. Op de wikipedia site staat een klein filmpje wat het effect mooi laat zien. De richting waarmee de maan beschenen wordt lijkt te veranderen. Echter is dit dus slecht gezichtsbedrog. In onderstaande afbeelding wordt dat duidelijk. Op de afbeelding: In de bovenste rij zie je de maan ten opzichte van de aarde. In de onderste rij zie je de verschillende gestaltes van de maan hoe die er dan uit zien. Toegevoegd na 1 uur: Na update van de vraag wordt het antwoord volledig anders. Het effect in de tweede afbeelding in de vraagstelling komt door atmosferische refractie. http://www.dekoepel.nl/refractie.html Toegevoegd na 1 uur: aar mate de zon hoger boven je komt te staan, des te minder refractie treed er op. Refractie houdt in dat je de zon op een andere plek ziet dan deze werkelijk staat. Dit kan dus een verschil opleveren met de zon die je ziet (die je dus in een verkeerde stand ziet) en het licht van de maan. Omdat het licht wat van de maan af komt een andere refractie waarde heeft. Het effect van gefractie kennen de meeste mensen wel als het eivormig worden van de zon als deze ondergaat of wanneer deze opkomt. De zon lijkt dan een beetje platgedrukt en wordt ronder naarmate deze hoger staat.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100