Zijn we hier meer of minder aan de rand van het heelal dan elders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zover we hebben kunnen zien, is het uitzicht in het universum van elk punt gelijk. Wij zien alles (bij benadering) steeds sneller van ons af gaan, maar datzelfde geldt voor iemand die in een veraf gelegen sterrenstelsel staat. Er is dan ook niet één locatie in het universum aan te wijzen als het midden. Wij bevinden ons op de rand van het zichtbare gedeelte voor iemand die zich op de rand van het voor ons zichtbare gedeelte bevind. Tevens is het zo dat het het universum zelf is dat uitbreidt. De ruimte groeit. Alles wat er in zit wordt slechts meegenomen. Doordat het de ruimte zelf is die groter wordt, is dit ook niet gebonden aan de lichtsnelheid; de lichtsnelheid is de maximum snelheid voor reizen dóór de ruimte, maar de groei ván de ruimte is hier niet aan gebonden. Welke kant we ook opkijken, in de verstgelegen stelsels zien we dat de uitbreiding harder gaat dan de snelheid van het licht. Alle kanten op zien we ook objecten die die vele miljarden lichtjaren van ons af liggen. Er is tot op heden niet een richting gevonden waarin aantoonbaar minder ligt. Als er dus al een rand is, dan hebben we tot op heden nog niet kunnen bepalen waar deze zichtbaar is. Maar goed, de aarde is ook niet oneindig groot, maar er is geen enkele stad die zich dichter bij de rand bevindt dan een andere stad. De vraag is dus of deze vraag überhaupt wel enige betekenis heeft. Het is mogelijk dat het universum zelf ook geen rand heeft.

Niet meer en niet minder. Voor zover bekend heeft het heelal geen rand.

ligt eraan vanaf welke kant je het bekijkt (fles half leeg/halfvol principe)

Waar je ook bent, hier of elders, de grens van wat je kunt zien is even ver van je weg als dat het heelal oud is. Het universum is 13,7 miljard jaar geleden begonnen met bestaan. Dat is overal hetzelfde. Daarom kan je ook nergens vandaan verder kijken dat licht in die tijd heeft kunnen reizen: 13,7 miljard lichtjaar.

Astronomen hebben de neiging ons melkwegstelsel en onze 'lokale groep' een super- cluster van honderden.... melkwegstelsels (waaronder de onze )een beetje centraal te zetten op mappen , met de Andromedia nevel -cluster , die nog veel groter is dan de onze als naaste buur . grenzen zijn nog onbekend , structuren en bewegingen van clusters worden stilaan wel duidelijker. Vele cluster lijken zich te bewegen rond een 'leeg' centraal veld (zwart gat?) Allicht zitten we niet ergens aan een rand .... maar men weet het niet omdat we ook de grenzen van het universum niet kennen. We kennen ondertussen we de plaats van ons zonnestelsel in ons melkwegstelsel (na Andromedia , één van de grootste tot nog toe ontdekt). Ons Zonnestelsel zit op een arm van ons melkwegstelsel met een beweging naar het centrum toe (ons eigen melkwegstelsel bestaat vermoedelijk uit meer dan 200 miljard zonnestelsels) Toegevoegd na 20 minuten: verbetering: super-cluster van honderden.... moet zijn : minstens veertig Toegevoegd na 1 uur: Volgens een Wiki bron zou men op dit moment al kunnen waarnemen tot ongeveer 92 miljard lichtjaren doorsnede , maar er zijn nog nergens grenzen gevonden. bron :

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Universe
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lokale_Groep

Minder, als je de stand van de aarde in ons melkwegstelsel bekijkt en je stelt dat stelsel voor als een balk en die zie je onder een hoek van 45 graden links van voor en naar rechts toe aflopend, dan zitten we bijna uiterst linksboven voorin. Of we daarmee aan de rand van et heelal zitten of niet is lastig te zeggen want we kunnen niet zien waar het eind is en zonder dat weet je niet waar het midden is, hooguit zoals gezegt t.o.v. ons melkweg stelsel.

Zover ik weet komt alles vanaf 1 punt. Big bang {de grootste knal zonder geluid}. Het is moeilijk te zeggen wat de omvang precies is. Overal waar je kijkt vanaf aarde zie je sterren. En als je nagaat dat er gezegd word dat er meer planeten zijn dan zand korrels op de aarde dan kun je je voorstellen dat we de omvang amper kunnen beseffen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100