Als je naar de sterren staat te kijken zie je af en toe een satelliet. Een snelle stip. Hoe herken ik een stilstaande satelliet

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een satelliet staat alleen stil als hij net zo snel rond de aarde draait, als de aarde rond haar as draait. Alleen dan zien wij de satelliet steeds op dezelfde plek. Dat is echter op een afstand van ongeveer 36 duizend km. Dat is zo ver weg, dat we die satellieten vanaf het aardoppervlak niet meer zien. Mocht je een heel goede verrekijker (eigenlijk een kleine telescoop) hebben, dan kun je die satellieten toch zien, als witte stipjes. Je kunt ze dan herkennen aan het feit dat ze stil blijven staan. Sterren staan namelijk niet stil: die bewegen in 24 uur eenmaal rond de aarde, net als de zon. Zoek maar eens een ster die in de buurt van een herkenningspunt staat, bijvoorbeeld vlak achter een schoorsteen. Houd die ster tien minuten goed in de gaten, dan zie je dat hij beweegt, net als de zon. De sterren bewegen dus, de stilstaande satelliet niet. Op die manier kun je die satelliet makkelijk herkennen.

Als er uberhaupt een stilstaande sateliet te zien zou zijn wat niet zo is, zou hij zou hij op een hoogte van ongeveer 38 graden in het zuiden staan vanuit nederland gezien.Snel voorbij gaande satelieten kan je rond midzomer ook s nachts zien omdat de zon maar 14 graden onder de horizon staat. Ik geloof ook niet dat van die afstand een objekt van een meter of 5 uberhaupt t te zien is.De satelieten die je ziet zitten op hooguit 300km hoog. de geostationaire satelieten 110x zo ver.

een kleine toevoeging aan het eerste antwoord: satellieten hebben een licht oranje glans waaraan je ze iets beter kan herkennen (hoewel mars ook rood-achtig is). En het licht fluctueert / schittert niet zoals dat van een ster.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100