Ontstaat er roodverschuiving in spectraallijnen het gevolg van het verlies van blauw licht?

Wanneer zon- en sterrenlicht stof- of gaswolken passeert, worden de korte blauwe golven het meest verstrooid. Het overblijvende licht toont dan roder. Geeft dit bij analyse van de spectraallijnen ook een roodverschuiving of blijven de lijnen op hun plaats?

Weet jij het antwoord?

/2500

De spectraallijnen blijven exact op hun plaats. Ze zijn een blauwdruk van de stoffen waaruit sterren en planeten zijn opgebouwd. Sterren zijn vooral opgebouwd uit Waterstof en Helium. En als je de blauwdruk van water op een planeet ziet, weet je dat het een aarde-achtige planeet is.

Nee, de spectraallijnen veranderen niet van plek, maar wel van intensiteit. Het spectrum van een ster bestaat uit een continuum dat komt door de warmtestraling en uit absorptielijnen die komen door absorptie van het licht door kouder gas om de ster heen. Wanneer dit licht door een gaswolk gaat wordt inderdaad het blauwe licht meer verstrooid dan het rode (Rayleighvestrooiing). Het zorgt er echter alleen voor dat het spectrum in zijn geheel kleiner wordt aan de rode kant van het spectrum. De relatieve grootte van de absorptielijnen met respect tot het continuum blijft gelijk. Roodverschuiving gebeurt in principe alleen als je een bewegend/roterend object hebt (Dopplerverschuiving). Bij een bewegende gaswolk zou alleen het continuum en de emissielijnen van het gas zelf verschuiven, niet het spectrum van de ster erachter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100