Is het mogelijk dat er 'buitenaards' leven op Aarde terechtkwam samen met de meteoriet die de dino's deed uitsterven?

Rond de periode dat de dinosauriërs uitstierven, "verschenen" er plots nieuwe diersoorten (denk maar aan mammoeten en zo) die veel meer op de dieren van nu lijken. Heeft de oorzaak van het verdwijnen van de dino's ook meteen iets te maken het verschijnen van deze nieuwe diersoorten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is geen 100% zeker antwoord te geven op deze vraag. Het is wel zeker dat door het uitsterven van de dino's, andere dieren betere kansen kregen. Met betere kansen bedoel ik dat er door het uitsterven van de dino's meer ruimte, voedsel etc. over was voor andere diersoorten. Ook kregen de prooien (dieren die door andere dieren gegeten worden) van de dino's betere kansen. Het is hierdoor dus vrijwel zeker dat andere diersoorten meer en beter konden voortplanten en konden "evalueren" (aanpassen aan de veranderende omstandigheden).

Ten tijde van de dinosauriërs bestonden er al zoogdieren. Maar die hebben zich pas tot grote dominante soorten kunnen ontwikkelen nadat de dinosauriërs - inderdaad waarschijnlijk door een meteoor- of komeetinslag - waren uitgestorven. Hetzelfde geldt voor bepaalde planten (grassen) en voor de vogels, die als directe nakomelingen van de dinosauriërs kunnen worden beschouwd. Het is niet nodig hiervoor buitenaards leven te veronderstellen. Het uitsterven op zich zorgde ervoor dat er in het ecosysteem plaats vrijkwam voor nieuwe soorten. Vroeg of laat zullen er daarom van de nieuwe stam (in dit geval de zoogdieren) wederom soorten van grote afmetingen verschijnen die een soortgelijke rol vervullen als de dino's. Overigens zijn de mammoeten pas maximaal 10 miljoen jaar geleden ontstaan en dus niet direct na de kosmische ramp van 65 miljoen jaar geleden. Ook al zouden er op de meteoor of komeet sporen van buitenaards leven aanwezig zijn geweest, dan nog is het heel onwaarschijnlijk dat dat opgewassen zou zijn tegen het alom tegenwoordige leven op aarde. Wel wordt tegenwoordig nagedacht over de mogelijkheid dat het leven op aarde ooit in de ruimte of op een andere planeet ontstaan is en via een inslag op aarde terecht is gekomen. Maar dan moeten we denken aan 3 tot 4 miljard jaar geleden, ten tijde van het eerste leven op aarde.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mammoeten

Er kan "iets van" leven - theoretisch - door de ruimte hier terechtgekomen zijn. Volgens sommige (relatief weinig) wetenschappers is er zelfs leven zo hier gekomen, en is er op onze planeet dus geen leven ontstaan. Maar dat er leven meegekomen is op die ene meteoriet, de inslag heeft overleefd, en dat die komst hier het al bestaande leven danig heeft veranderd? Zeer, uitermate zeer onwaarschijnlijk. Redenen: Het was een rotklap. Er onstond zoveel hitte en druk, dat er materiaal gevormd werd dat verder bij maar één puur 'Aardse" gebeurtenis onstaat: kernexplosies. Atoombommen dus. Maar de dino's konden het nog af met tanden en klauwen. Als er leven per brokstuk hier gekomen is, dan is die ene niet de meest waarschijnlijke. (*) Eigenlijk geen enkele, maar allemaal samen een heel klein kansje. Om iets te worden waar niks is. Niet waar al dinoś zijn. De theorie daarover heet panspermia theorie. Alle leven op Aarde is familie van elkaar. Genetici zien nergens een plotselinge inbreng van "vers bloed". Die mammoeten kwamen later, en de lijn van zoogdieren loopt verder terug dan die inslag. En genetisch materiaal dat niet verwant is, maakt weinig kans om in de bestaande genenpools (volgens sommigen eig. één genenpool) terecht te komen. Op eigen houtje voortleven is ook onwaarschijnlijk, en bovendien is er geen leven gevonden dat geen genen gemeenschappelijk heeft met de rest. Bronnen: een uitstekend, en mooi geschreven boek van Richard Dawkins: https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_verhaal_van_onze_voorouders Niet heel makkelijk, ik zou zeggen VWO Bèta vakken, liefst daarna iets met biologische kanten en/of andere bronnen van kennis over evolutie. Kennis, dus niet bagger van creationistische sites, ID enz. De Nederlandse Wikipedia heeft over lijnen van afkomst wat weinig, daarvoor kun je beter de Engelse nemen. Die vind je wel als je begint met deze Over die rotklap en of dat te overleven is, heb ik geen URL's, eerlijk gezegd weet ik niet zeker of een minder harde inslag beter te overleven zou zijn. Meteorieten gaan allemaal loeihard, en van een kleinere verbrandt relatief meer. En het is een feit, dat kleine beestjes een tijdje in de ruimte kunnen reizen zonder dood te gaan: Ja, om het huis fietsen is geen reis naar verre oorden. Maar toch. Zo'n waterbeertje zit misschien het beste achterop een groot brok. En springt eraf voordat de krater dichtklapt. https://en.wikipedia.org/wiki/Common_descent https://en.wikipedia.org/wiki/Common_descent Toegevoegd na 3 minuten: Reis

Bronnen:
http://www.flabber.nl/linkdump/plaatjes/wa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100