Hebben sterren van dezelfde temperatuur ook precies dezelfde stralingsspectrum?

Meestal worden sterren als een zwarte straler beschouwd. Er kunnen wel afwijkingen zijn in het absorptie- en emissiespectrum doordat zij uit verschillende materialen zijn opgebouwd, dus dat laat ik even buiten beschouwing.

Met stralingsspectrum bedoel ik dan dat voor elke aanwezige golflengte er even veel intensiteit van is.
Maw het onderstaande plaatje staat vast onafhankelijk of een ster nu bestaat uit 80% waterstof en 20%helium of uit 20% waterstof en 80% koolstof (ik verzin maar even wat) als beide dezelfde temperatuur hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Spectra van sterren met dezelfde temperatuur hoeven niet exact gelijk te zijn. Maar als je absorptie- en emissielijnen geheel buiten beschouwing laat, en uitsluitend naar het continue deel van het spectrum kijkt, dan is er geen onderscheid te maken tussen sterren met dezelfde temperatuur en verschillende chemische samenstelling. En dus geldt het getoonde plaatje inderdaad voor zowel sterren met waterstof als die met helium aan het oppervlak. Het continu-spectrum van een zwarte straler wordt uitsluitend bepaald door z'n temperatuur. Maar spectra van sterren bevatten ook lijnen die veroorzaakt worden door atomen, moleculen en ionen. Sterren zijn dus niet altijd een ideaal zwart lichaam, en soms verre van dat. Vooral bij koele rode sterren wordt het spectrum overwegend bepaald door de vele moleculen in de atmosfeer van de ster. Historisch worden spectraaltypen met letters aangeduid. De volgorde, van heet naar koud is WOBAFGKMRNS. Later werd deze reeks verfijnd door een cijfer (0-9) toe te voegen. Maar door de spectraallijnen te bestuderen kun je ook onderscheid maken op grond van andere kenmerken dan de temperatuur. Zo wordt aan de aanduiding een romeins cijfer toegevoegd voor reuzen- hoofdreeks- en dwergsterren: I = superreus, II = heldere reus, … V = hoofdreeksster, … Zie voor een volledig overzicht het wiki-artikel. Volgens deze systematiek is de zon een ster van spectraaltype G2V.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spectraalklasse

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100