De maan komt altijd op in het oosten. Dus waarom staat de maan vanavond in het westen?

Moeilijk om deze vraag te formuleren. Altijd rond 20u zie ik de maan in het oosten (in mijn achtertuin) opkomen. Vanavond zie ik de maan in mijn voortuin (westen) opkomen. De maan staat meestal pas aan het einde van de nacht of begin van de ochtend boven mijn achtertuin (westen).

Is de stand van de aarde of maan veranderd? Hoe valt dit te verklaren? Ik kan het niet op internet vinden!

Heeft het met de eclipse te maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

De maan gaat al weer bijna onder, daarom staat die in het westen. De maan staat, vanuit de aarde gezien, nog steeds 'in de richting van de zon', dus het heeft wel een beetje met de eclips te maken. De maan komt helemaal niet elke dag op dezelfde tijd op, dat wisselt afhankelijk van de positie van de maan.

Het tijdstip waarop je de maan voor het eerst ziet is niet altijd het tijdstip waarop de maan opkomt. Vandaag is de maan om 7.40 u vanochtend opgekomen. Hij had dus al een flink deel van zijn baan langs de hemel doorlopen toen jij hem voor het eerst zag. Ver van het oosten, waar hij vanmorgen opkwam, verwijderd.

Dat je de maan altíjd om 20.00 uur ziet opkomen in het oosten kan al niet kloppen, of je moet toevallig iedere avond pas om 20.00 uur naar buiten kijken en niet zien dat de maan iedere dag om 20.00 uur op een andere hoogte aan de hemel staat. De maan komt wel, evenals de zon en de sterren in het oosten op en gaat in het westen onder, maar na een dag blijkt de maan zich ongeveer 13 graden verplaatst te hebben, zodat zij van dag tot dag steeds later opkomt. Een weerschijnsel van de zon kan het niet geweest zijn. De zon was om 19.00 uur al onder. Zelfs al zou dat zo zijn, de zon gaat ónder in het westen. Wat je wel hebt zien opkomen, kan ik niet verklaren maar de maan of de zon waren het in geen geval. Toegevoegd na 11 minuten: Vandaag zon op: 06:38 onder 18.55 W Maan op: 07:40 onder 21:57 WNW http://hemel.waarnemen.com/oponder/ Toegevoegd na 43 minuten: Men ziet de maan ’s avonds als een smalle sikkel aan de westelijke avondhemel. De volgende avond staat zij 13° oostelijker (en dus hoger).Daarna komt zij steeds later op en neemt steeds meer af om ten slotte alleen nog maar aan de oostelijke morgenhemel vlak voor zonsopkomst als een smal sikkeltje zichtbaar te zijn. Daarna ziet men de maan gedurende enkele nachten in het geheel niet (nieuwe maan), totdat zij opnieuw aan de westelijke avondhemel opduikt en het verschijnsel zich herhaalt. Het later opkomen van dag tot dag heeft niet steeds met regelmatige tussenpozen plaats en varieert ook met het jaargetijde. Vanavond was een fraaie samenstand te zien van de maansikkel en de planeet Venus, rechtsboven de maan. Dat was te zien tussen 20.00 en 21.00 uur laag in het westen.

Bronnen:
http://allesoversterrenkunde.nl/#!/sterren...

Kort en krachtig: de maan komt iedere dag ongeveer een uur later op dan de dag daarvoor, en mooi in de pas met die verschuiving doorloopt-ie zijn fasen. Alleen de volle maan komt op aan het begin van de avond op en gaat 's chtends vroeg onder. De nieuwe maan dus net andersom, die is er alleen overdag (maar die is donker en zie je niet). Vrijdag (de verduistering) was precies nieuwe maan. Wat je gisteren zag was een ondergaande maan in z'n eerste kwartier, een dun sikkeltje. Jouw idee dat de maan ALTIJD 's avonds opkomt in het oosten heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat-ie dan groot en goed zichtbaar is, bijna vol. Hou het maar eens bewust bij, dan zie je het wel gebeuren.

Zoals je wel weet komen Zon en maan op in het oosten, omdat de Aarde in oostelijke richting draait. In tegenstelling tot de Zon staat onze maan iedere dag weer op een andere plek ten opzichte een punt, jouw tuin bijv, op Aarde. Na 28 dagen komt zij weer op dezelfde plek terug. Daarom zie jij de maan iedere dag op een andere plek aan de hemel opkomen. Ook overdag trouwens. Dat de maan (en Zon) lager dan weer hoger boven de horizon staat, komt doordat de Aarde schuin staat. Het is net alsof jouw tuintje op een wip zit. Probeer dat maar eens uit, zittend op een wip naar een vast punt kijkend: het effect lijkt hetzelfde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100