Waarom draait de zon om zijn as?

Dat planeten om de zon draaien, en dus zelf ook draaien snap ik, maar waarom draait de zon, of draait deze weer om andere objecten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit heeft te maken met het conserveren van impulsmoment en de manier waarop de zon is ontstaan. Die is namelijk uit een grote wolk langzaam bewegende interstellaire gas ontstaan. In deze beweging zit energie. Omdat de natuurkunde ons leert dat energie geconserveerd moet worden (er mag geen energie uit het niets ontstaan of verdwijnen), moet ook de beweging van het gas geconserveerd worden. Omdat de wolk draaidde had de wolk energie in de vorm van impulsmoment. Naar mate de wolk ging inkrimpen ten gevolg van de zwaartekracht, moest, vanwege de conserveringsprincipe, de wolk sneller gaan draaien. Men ziet dit in de praktijk bij een kunstschaatser. Wanneer de schaatser haar armen intrekt, gaat ze sneller draaien. Uiteindelijk ontstond de zon uit de krimpende wolk.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Angular_momentum

Als je snapt dat planeten om hun as draaien snap je ook dat de zon dat doet. De zon draait namelijk ook om een centraal punt in het welkwegstelsel

Alles is in beweging. Heb je ooit iets gezien dat niet in beweging is? Dus ook de zon, zelfs het hele universum is in beweging... Alles. Kun jij twee keer in dezelfde rivier stappen?

de zon draait om het midden van het helal heen, en draait daarom ook omzijn as.

De zon draait om het middelpunt van de Melkweg op een afstand van ongeveer 24.000 tot 26.000 lichtjaren. De Melkweg is de naam voor het balkspiraalstelsel van middelmatige grootte, waarin ons zonnestelsel zich bevindt. De zon beweegt in de richting van Cygnus en draait een ronde om dit middelpunt in 225-250 miljoen jaar (1 galactisch jaar).

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sun
http://nl.wikipedia.org/wiki/Melkweg_(ster...

Door 't momentum wat ie heeft meegekregen van de door zwaartekracht aangezogen gassen, 4,5 miljard jaar geleden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100