Kan het zijn dat fotons worden gedragen door gravitons? Of dat een foton daaruit bestaat?

Het is zeer goed mogelijk dat de zwaartekracht zich voortbeweegt met de snelheid van het licht. Metingen en theorie wijzen in die richting. Er is sprake van een deeltje dat de zwaartekracht draagt/vormt: de graviton. Het bestaan daarvan is (nog) niet bewezen. Gelet op de gelijke snelheid is het ook niet ondenkbaar dat er een zekere samenhang bestaat. Daarom mijn vraag: Zou het in principe zo kunnen zijn dat gravitons drager zijn van fotons? Of dat fotons bijvoorbeeld clusters van gravitons zijn die in een bepaalde toestand verkeren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kwantumphysica beschrijft het gedrag van elementaire deeltjes. De relativiteitstheorie beschrijft het gedrag ruimtetijd voor verschillende waarnemers. Beide theorien doen vrijwel perfecte voorspellingen binnen hun gebied van het gedrag van de natuur. Maar beide theorien zijn nog niet samen vervat in een overkopelende theorie (van alles). Het graviton is een hypothetisch elementair deeltje waarvan het bestaan nog niet is aangetoond en dat in de theoretische fysica vooralsnog tot onopgeloste problemen in de verschillende modellen leidt. Als je bovenstaande op een hoop gooit dan kan de conclusie alleen maar zijn dat er nog geen antwoord op je vraag te geven is (wat dus het antwoord op je vraag is :-)

Gravitons zijn nog niet ontdekt, maar moeten van een heel andere orde zijn dan fotons. Het zijn zeker geen dragers van fotons. In ieder geval niet zoals bijvoorbeeld een vliegende tennisbal een drager kan zijn van een grassprietje. Ook komen ze niet in clusters voor. Het zijn dan wel deeltjes met energie, maar er wordt aangenomen dat ze geen massa hebben. Elementaire deeltjes zijn niet te vergelijken met tennisballen of zo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100