Zou je energie kunnen maken met een orbiterende satelliet?

Wanneer je om een planeet oribiteerd wordt je getrokken door zwaartekracht. Zwaartekracht kun je omzetten in energie ( stuwmeer is een voorbeeld ). Door dynamos' te bevestigen op een satelliet ben ik benieuwd of je door de trekking EN draaing van de satelliet stroom kan opwekken. Wat denken jullie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, er zijn ideeen over gyroscopen in een baan om de aarde te zetten, maar (zoals de link van het forum ook al weergeeft), is de opbrengst hiervan zeer laag: http://www.physicsforums.com/showthread.php?t=558836 De russen hebben dit kennelijk ook al geprobeerd, maar de resultaten schenen niet goed te zijn (hearsay, geen linkje). Echter, is er een sateliet om de aarde die zorgt voor een gigantische hoeveelheid energie op aarde. Deze is groot genoeg om ook daadwerkelijk effect te hebben. Er wordt gezegd dat deze biljart ballen eet bij de lunch. We kennen het alleen maar als de maan. Maar weer serieus, de maan is dermate zwaar dat het effect heeft op een massa als de aarde en zorgt voor zodanige waterverplaatsing dat we met getijde-installaties wel degelijk daar energie uit kunnen halen. Ik gok niet dat je dit zo bedoelde. Je zal doelen op energie genereren in de sateliet. Er is natuurlijk wel een reden dat alle ruimtevoertuigen, die energie maken in een baan, zonnepanelen hebben. Die zullen een stuk efficienter en / of technisch gemakkelijker zijn dan andere manieren. Toegevoegd na 3 minuten: Er wordt nog wel veel aandacht besteed aan Gyroscope propulsion: https://www.youtube.com/watch?v=7Lka6d6DDBs https://www.youtube.com/watch?v=DdMa5mQfYaQ

Nee dat kan niet. Vanwege de vraag is het antwoord beperkt tot energie waarbij zwaartekracht een rol speelt, dus zonnepanelen of vergrootglazen of gedoe met straling laat ik buiten beschouwing. Zwaartekracht zorgt er voor dat een satelliet potentiele energie bezit. Deze potentiele energie wordt omgezet in kinetische energie als de satelliet naar beneden valt (uiteindelijk ook in warmte door wrijving, bewegingsenergie bij het neerploffen op aarde e.d. maar dat laat ik ook maar even buiten beschouwing). Feitelijk houdt dit in dat de enige manier om zwaartekracht in energie om te zetten is door een satelliet neer te laten storten want het weer op hoogte brengen van de satelliet kost minstens net zo veel energie als die je krijgt door de daling. Tenzij je eenmalig gebruik wil maken van de energie (maar dat is volgens mij niet de strekking van de vraag).

Getijdenenergie is de enige haalbare vorm van energieopwekking waarbij zwaartekracht een rol speelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100