Bestaat de volgende theorie al over het groeien van het heelal?

Volgens de Oerknal theorie groeit het heelal doordat alle sterrenstelsels enz verder uit elkaar drijven.
Nu bedenk ik met mijn simpele benadering het volgende:

Stel een groep mensen staat in een gymzaal. En ze lopen van elkaar weg.
Dan groeit de gymzaal toch niet?
De mensen verwijderen zich alleen van elkaar maar de gymzaal blijft even groot.
We kunnen het eind van het heelal toch niet zien als dat er is?
Bestaat er al zo'n theorie?
Of maak ik hier wereld nieuws?
:p

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die theorie kan heel goed kloppen, maat het geval wil dat als marietje dichtbij staat haar beweging nauwelijks meetbaar is, terwijl Piet die een een eind verderop staat met 120 km per uur van je weg lijkt te wandelen. Zie Hubbles law. Dat is met jouw model lastig te verklaren. Leonard Susskind geeft wat colleges op youtube die misschien saai zijn, maar kosmologie en zwarte gaten opmerkelijk helder uitleggen zonder toeters en bellen.

Neen, zo werkt het niet. Het heelal groeit in het niets, er is niets buiten het heelal. Geen materie en geen tijd. Het heelal kan dus ongestoord blijven uitdijnen

Nee, jouw gymzaalmodel klopt niet. Want wat gebeurt er als iedereen wegloopt? Dan botsen ze tegen de wand. En dan kaatsen ze terug. Maar wat zou het dan moeten zijn waar de sterren tegen terugkaatsen? Helaas gaat de werkelijkheid tegen ons beperkte begrip (gevoel) in. Hetgeen ook het geval is met de quantumtheorie. We zijn nu eenmaal geevolueerd om rode appels in groene bomen te zoeken. En erg veel verder kunnen we ons niet voorstellen.

Wat je schrijft klopt niet. Het is niet zo dat volgens de oerknaltheorie het heelal groeit doordat de sterrenstelsels verder uit elkaar drijven. Het is precies andersom. De sterrenstelsels drijven verder uit elkaar doordat het heelal groeit. Sterrenstelsels kunnen in principe zelfs stilstaan. Maar als het heelal waarin ze stilstaan groeit, zeg maar als een elastiek dat wordt uitgerekt, of als een krentenbrood dat rijst, komen ze al stilstaand toch verder van elkaar te staan. Jouw analogie van de gymzaal klopt niet omdat in die analogie de mensen zich DOOR de stilstaande gymzaal bewegen. Een beter model zou zijn dat de hele gymzaal van rubber is gemaakt. Iedereen blijft staan waar hij staat. Intussen wordt die hele rubberen gymzaal in alle richtingen uitgerekt: hij wordt langer, breder en hoger tegelijk. Iedereen staat stil, en toch nemen alle onderlinge afstanden toe. Dat is wat we zien gebeuren in het heelal. Op kleine schaal valt het (nog?) niet op, op grote schaal wel.  

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Metric_expans...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oerknal
http://www.felderbooks.com/papers/cosmo.html

Nee, de gymzaal groeit niet, maar de kring van mensen groeit wel, zo komt er steeds meer ruimte tussen de mensen, net zoals bij het heelal. Er is ook een theorie dat als je de loop van de sterren terugdraait, dat ze dan weer bijelkaar komen. Toegevoegd na 10 minuten: om echt antwoord te geven op je vraag: hij bestaat niet, en klopt jammer genoeg ook niet :( Toegevoegd na 6 dagen: om toch jouw theorie te handhaven: 1) Je denkt de gymzaal weg; 2) Tussen de kring mensen span je een rubberen rondje (vorm van een trampoline); 3) En dan zweven de mensen uit elkaar, en trekken het rubber uitelkaar, met daarin de sterrenstelsels.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100