Kunnen we, volgens de huidige theorieën, een planeet bereiken die een groot aantal lichtjaren van ons verwijderd is?

Dit keer de vraag zonder een 'voorspellend karakter'.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. En, gelukkig, door tijd-dilatatie (http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=96438), duurt de reis bij snelheden dicht tegen de lichtsnelheid aan, voor de _reiziger zelf_ minder lang dan ‘t aantal jaren wat aangegeven wordt door de afstand gemeten in lichtjaren! Nu is ‘t grote probleem: ‘t versnellen en weer afremmen. Voor de reiziger zelf kan een reis van 100 lichtjaren dus bijv. in 30 jaar worden overbrugd, als je maar dicht genoeg bij de snelheid van ‘t licht komt met je geavanceerde ruimteschip. De lichtsnelheid zélf halen kan niet, maar hoeft dus gelukkig ook niet om tóch interstellair te kunnen reizen. Even in ‘t Engels, neem me niet kwalijk: "While luxons (massless particles such as photons) would take approximately 2.54 million years to traverse the 2.54 million light-year wide gulf of space between Earth and Andromeda, it would take an arbitrarily short amount of time for a traveler at relativistic speed (due to the effects of time dilation; the time experienced by the traveler depends both on velocity, being anything less than the speed of light, and distance traveled (length contraction)." http://en.wikipedia.org/wiki/Intergalactic_travel Lang leve Einstein. Oh nee, dat lukt niet meer…

Volgens theorieën wel, maar volgens praktijk niet... Wellicht in de toekomst, maar nu niet...

Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar af kan leggen. Weet je wel hoeveel dat is? Met de huidige kennis en technieken kunnen we nog niet naar planeten die een aantal lichtjaren weg liggen. En ook in de toekomst lijkt me dat sterk. Zolang we nog niet kunnen teleporteren of met de snelheid van het licht kunnen reizen, lijkt het me onmogelijk.

We kunnen op andere planeten komen binnen dit zonnestelsel, en we hebben sondes die op weg zijn ons zonnestelsel te verlaten. Er is geen enkel bekend verschijnsel dat ons weerhoudt andere planeten te bereiken, er is geen enkele natuurwet bekend die dit onmogelijk maakt - het is alleen een kwestie van de tijd draaglijk maken, iets wat afhankelijk is van de snelheden die we kunnen genereren.

Theoretisch natuurlijk wel. Het betekent dat je vele jaren, zelfs eeuwen onderweg zou zijn. Het probleem is natuurlijk hoe je in die tijd aan voedsel komt hoe je je (in geval van eeuwen) voortplant en wat de gewichtsloosheid met het nageslacht doet. Ik denk dat er nog veel onderzoek nodig is. In de tussentijd bouwen we ruimte stations en misschien stations (of steden) op de maan en later nog op andere planeten om de grotere afstanden in stukken te kunnen hakken, zodat ze wel te overbruggen zijn.

Theoretisch is het mogelijk om 'generatie-schepen' te bouwen waarop generaties mensen kunnen leven, met grotendeels gesloten ecosystemen, onderweg naar een ver gelegen bestemming. Het risico om na een aantal jaren ingehaald te worden door modernere achterblijvers is wel erg groot, en een bron van 'leedvermaak' voor hele generaties sci-fi schrijvers!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100