hoe komt er een zwart gat in een melkwegstelsel??

ik dacht dat blackholes alleen ontstonden door een ster die sterft...

Weet jij het antwoord?

/2500

Een zwart gat wordt geboren wanneer een object de inwaartse druk van zijn eigen zwaartekracht niet meer kan weerstaan. Vele objecten (inclusief onze aarde en zon) zullen nooit zwarte gaten worden. Zij hebben niet voldoende zwaartekracht om de atoom- en kernkrachten in hun binnenste te overwinnen. Deze bieden weerstand aan de inwaartse druk. In zwaardere objecten wint de zwaartekracht echter uiteindelijk wel.

Bronnen:
http://www.rug.nl/sciencelinx/blackholegam...

Er wordt aangenomen dat de zwarte gaten die in de centra van melkwegen worden gevonden ontstaan zijn kort na de oerknal, maar hoe dit allemaal precies is gebeurd is niet bekend.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwart_gat

Nee, blackholes ontstaan niet alleen door het sterven van een ster. Zwarte gaten zijn er in verschillende maten en soorten ingedeeld in massagroepen. - Een stellair zwart gat met een massa van 5 tot 10 keer zo groot als de zon ontstaat door een supernova van een zware ster. De kern daarvan implodeert tot een zwart gat ofwel een "Preonenbal". - Middelgrote zwarte gaten met een massa tot 1000 keer zo groot als de zon ontstaan op dezelfde wijze, alleen heet de explosie van de ster dan een hypernova. - Dan heb je nog de superzware zwarte gaten met een massa van minstens een miljoen maal dan die van onze zon. Deze zijn echter niet ontstaan uit explosies van sterren als ze uitgebrand zijn zoals de stellaire zwarte gaten, maar ze bestaan al miljarden jaren lang. Tijdens de "Big Bang" zijn grote "preonenbrokken" de ruimte ingeknald die nooit meer zijn uiteen gevallen. Naar verhouding zijn er hiervan slechts weinig. Superzware zwarte gaten worden alleen aangetroffen in het centrum van sterrenstelsels, waar alle andere hemellichamen in een baan omheen draaien. In onze melkweg hebben we er één: Sagittarius A, met een massa van 3,7 miljoen zo groot als de zon. Waarschijnlijk vormen ze een onvermijdelijk bijproduct van het ontstaan der sterrenstelsels.

Bij de vorming van een galaxy uit een gigantische stofwolk zal de materie naar het centrum met de meeste massaconcentratie spiraliseren. Daar hoopt de materie zich op totdat de kritische massa wordt bereikt waarbij de zwaartekracht de overmacht krijgt en een supermassief zwart gat ontstaat. Het zwarte gat in ons melkwegstelsel heeft een massa van rond 4 miljoen zonnemassa's

In verhandelingen over sterevolutie lees je vaak dat een zwart gat het eindstadium is in de evolutie van een zeer zware ster. Deze formulering is niet onwaar, maar wel misleidend. Beter zou zijn te zeggen dat "aan het eind van de evolutie van een zeer zware ster een zwart gat ontstaat". We mogen dus niet de suggestie wekken dat zwarte gaten alleen maar door sterevolutie kunnen ontstaan. Zwarte gaten zijn theoretische objecten waarvan de ontsnappingssnelheid groter is dan de lichtsnelheid. De term op zich zegt niets over of en hoe ze kunnen ontstaan. Wel is het zo dat het proces van sterevolutie dat leidt tot de vorming van een zwart gat redelijk goed begrepen wordt. Of er daarnaast in het heelal nog zwarte gaten voorkomen die op een andere manier zijn ontstaan is niet bekend. Misschien zijn de supermassieve zwarte gaten in de centra van melkwegstelsels ontstaan door sterevolutie en zijn vervolgens gaan groeien door botsingen en het leegzuigen van de omgeving. Maar misschien ook waren ze er al voordat het proces van stervorming in sterrenstelsels begon. Misschien bestaan er ook mini-zwarte gaten die kort bestaan omdat ze door de Hawking-straling kunnen ontploffen. Er wordt zelfs beweerd dat je met deeltjesversnellers zoals CERN zwarte gaten zou kunnen maken!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100