Preonen zijn ongelooflijk zwaar... Hoe kan dit? zie uitleg

Alle stoffen bestaan uit moleculen. Die moleculen bestaan uit atomen. Atomen bestaan uit protonen, neutronen en elektronen. Protonen en elektronen bestaan weer uit quarks. Als je deze ’‘quarks’‘ opbreekt (door mensen nog niet mogelijk) dan krijg je ’‘preonen’‘. Het schijnt dat preonen een enorm grote dichtheid hebben, waardoor ze immens zwaar zijn. Een klomp preonen ter grootte van een voetbal heeft ongeveer het gewicht van de aarde keer 1000. (so i've been told) Hoe kan het dat deze zo zwaar zijn? Stel je breekt een willekeurige stof op zoals hierboven beschreven. Hoe kan het dat de preonen uiteindelijk zo zwaar zijn terwijl hij dat, toen hij één was met de stof, nog niet was?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die deeltjes hebben dan wel massa, maar alle materie bestaat vooral uit niets. Iets (atomaire deeltjes) maakt op die manier maar ongeveer een 10.000ste tot een 100.000ste van de ruimte die door materie wordt ingenomen uit. Die deeltjes mogen dus best zwaar zijn zonder dat een probleem is.

Omdat zelfs dingen die er vrij massief uitzien vol zitten met lege ruimte. Net als het heelal en de sterren zijn preonen *heel* klein ten opzichte van de ruimte ertussen. Met "een voetbal preonen" wordt bedoeld dat ze allemaal tegen elkaar aan zitten. Dat is dus verre van de praktijk.

Simpelweg omdat de preonen toen net zo zwaar waren. Maar omdat ze zo ongelofelijk klein zijn merk je dat niet als ze in hun normale verschijningsvorm zitten. Net als een kuub zand met een kilo lood. Het lood weegt een kilo. Haal nu het zand weg en vul dit aan met lood. Die ene kilo lood is nog steeds een kilo lood. Maar in totaal weegt die kuub nu 12250 kilo. Toegevoegd na 1 uur: (Preonen zijn sowieso nog hypothetisch...)

Stel, je breekt een bepaalde hoeveelheid stof als zoals je beschreven hebt. De preonen die je overhoudt plak je aan elkaar als een 'klomp'. Deze klomp heeft dezelfde massa als je originele hoeveelheid stof, alleen is zijn Volume heel klein, want de oorspronkelijke hoeveelheid materie bestond voor een heel groot deel uit niets. ρ=m/V ρoud=moud/Voud ρnieuw=mnieuw/Vnieuw Voud>Vnieuw moud=mnieuw ρoud<ρnieuw (ρ=dichtheid m=massa V=Volume) Je nieuwe 'klomp' heeft dus een hele hoge dichtheid. Als je het Volume van een voetbal van die klomp neemt, wordt de massa zo groot als die van de aarde keer 1000.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100