Hoe kan het dat je soms gewoon in de zon kan kijken?

Nu kan ik gewoon naar de zon kijken zonder weg te kijken. Het lijkt eerder op een volle maan dan op de zon.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Twee dingen: Door de scheve stand van de aardas schijnt de zon in de herfst veel schuiner op de aarde dan in de zomer. De zonnestralen leggen dus een veel langer pad door de atmosfeer af, en worden veel meer verstrooid voordat ze het aardoppervlak (en jouw oog) bereiken. Het kan dus minder kwaad als je naar de zon kijkt in de herfst dan in de zomer. En verder hangt er waarschijnlijk sluierbewolking waardoor de zonnestraling flink verstrooid wordt voordat hij jouw oog bereikt. Maar pas toch maar op. Het is een oude sterrenkijkersgrap dat je maar 2 x door een telescoop naar de zon kunt kijken: een keer met je linkeroog en een keer met je rechteroog.

Omdat de zon in een eclipse rond de aarde gaat (niet complete cirkel) dus in de zomer staat de zon veeel dichterbij de aarde dan in de winter. Dus dan lijkt die hetzelfde maar is die veeel verder weg Toegevoegd na 1 minuut: Foutje: de aarde gaat in een eclips om de zon , niet andersom!

Door het grijze weer en doordat de zon "minder kracht heeft" omdat de zon verder van de aarde staat.

misschien, wanneer je keek was het gewoon wat te bewolkt en was het gewoon wat licht stralen. Want, het lijkt mij sterk dat je in de zomer wanneer de zon het dichtst bij de aarde is er nog in kan kijken... Dan moet je wel een brand plek hebben gekregen achter in je oog kas

Dat klopt, soms kun je zelfs zonnevlekken zien. Het grootste gedeelte van het zonlicht wordt nu verstrooid in de dikke sluierbewolking. Omdat de zon zo laag staat moet het licht ook een lange weg afleggen door de sluierwolken, zodat er veel meer wordt verstrooid.

dan moet dat het gevolg zijn van veranderingen in de dampkring die direct of indirect met zonlicht verbonden zijn. De Zon ziet er minder helder uit als de dampkring meer zonlicht absorbeert of verstrooit. Zulke absorptie of verstrooiing hangt samen met stof en waterdamp en andere kleine deeltjes in de dampkring. Het is mogelijk dat de hoeveelheid van zulke deeltjes in de dampkring gedurende de dag gemiddeld toeneemt, en 's nachts weer afneemt, en dat zou een gemiddeld verschil kunnen geven tussen de helderheid van de opgaande Zon en de neergaande Zon.

Bronnen:
http://www.astro.uu.nl/~strous/AA/nl/antwo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100