Wat gebeurt er al de maan bol is?

Ik heb altijd geleerd dat met een halve maan dit de schaduw van de aarde is die daarvoor zit. Kan ook best wel achterhaald zijn, maar ik weet niet anders dan zo en vindt dat ook wel logisch.

Wat ik mij dan altijd afvraag is wat het dan is wanneer de maan een bolvorm heeft aan èèn kant. Hoe is dit te verklaren?

Toegevoegd na 8 minuten:
Waar zou in dit geval van het plaatje dan de zon zitten, en waar wij (aarde)?

Toegevoegd na 17 minuten:
Sorry, domme toevoeging. Ik ga er maar vanuit dat de foto vanaf de aarde genomen is. Maar dan snap ik nog die bolle kant niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Let maar eens op bij zonsondergang en volle maan is de maan vaak al op en dan is de zon precies de andere kant op. Elke dag schuift de maan weer een stuk naar links ten opzichte van de lijn tussen jouw achterhoofd en de ondergaande zon, dus na een weekje zie je dat de maan alleen nog maar van rechts wordt beschenen, een weekje later is de maan in de buurt van de zon en is hij onzichtbaar (als hij toevallig op de juiste hoogte is dan kun je een zonsverduistering meemaken, het leuke van een echte zonsverduistering is dat je ziet hoe snel de maan absoluut draait, de kernschaduw komt met enorme snelheid uit het westen en is dus nog sneller dan de omwentelingssnelheid van de Aarde). Een week later zie je de maan weer aan je rechterhand en beschenen door de zon aan de linkerkant. Wil je het snel checken gebruik dan de lamp en de tennisbal van een van de andere prima antwoorden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100