is het bestaan van een komeet eindig?

een komeet die door de ruimte reist, en die "in de buurt" komt van een ster, vormt een staart van gassen en ijs, ruw gezegd. aangenomen dat hij zichzelf niet op een planeet of een ander hemellichaam stort moet zijn massa toch afnemen naar gelang hij zijn reis voortzet? neem als voorbeeld de komeet van halley met zijn lange staart en gas/waterfonteinen op zijn oppervlak. zijn massa moet toch afnemen in dit geval?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord is dus ja. Je hebt het zelf al correct beredeneerd. Kometen die niet volledig uit materiaal bestaan dat verdampt, zullen uit eindelijk asteroïden worden, of verkruimelen tot stof. Echter, dit proces duurt zo lang, dat de kans in de meeste gevallen groter is dat de komeet aan zijn einde komt door een botsing met een ander lichaam.

Ja niks is on eindig kometen raken meestal hun massa kwijt ,na van loop van tijd ,storten op een planneet Misschien wel op een ster ,of verdwijnen in een zwart gat ! Dit kan jaren duren ! Licht jaren duren .ook aan onze zon zit een max aantal brand uren , miljarden jaren wel ! Maar toch !zit er een eind aan .

Naar ruimtelijke maatstaven zijn kometen geen lang leven beschoren. Kometen met een lange omlooptijd worden niet ouder dan 100.000 jaar. De meeste kometen hebben een korte omlooptijd van maximaal 10.000 jaar. De komeet Grigg-Skjellerup waardoor de aarde door zijn staart is gevlogen maakt het wel spannend voor de wetenschap. De stofjes in de staart bevatte microscopisch kleine korreltjes die na datering van ver vóór het ontstaan van het zonnestelsel bleken te zijn. De bekendste planeet Halley kwam zo'n 2500 jaar geleden los van zijn Oortwolk. Met zijn kleine massa wordt hij makkelijk door een planeet aangetrokken. Zo kwam de komeet in een kort-periodieke baan terecht, waardoor hij nu een omlooptijd van 76 jaar heeft en veel materiaal verliest door onze zon. Daarom zal hij niet veel langer dan 200 jaar te leven hebben. Ik zou er voor tekenen.

Nee kometen zullen ooit vergaan door het neerslaan op andere hemellichamen en dan met name zonnen, echter vele zullen nog vele miljarden jaren de dans ontspringen, En wellicht overleven een paar de dans. Maar dat zal op de verhouding aan materie er niet veel zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100