Als de zon zou ontploffen, hoelang zou het duren voordat wij er iets van zien/merken?

Heb een grote discussie hierover gehad en zou het graag willen weten. Want je ziet nu ook sterren die eigenlijk al jaren weg zijn! Dus hoe zou dat zitten met de zon?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

8 minuten. Toegevoegd na 58 seconden: De astronomische eenheid (AE, Engels: AU) is een afstandsmaat die vrijwel gelijk is aan de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon. Een astronomische eenheid is ongeveer gelijk aan 150 miljoen kilometer; de meest recente metingen geven als precieze waarde: 149 597 870 691 meter (± 6 meter) [1]. Deze maat wordt in de astronomie gebruikt om afstanden in de ruimte aan te duiden, waardoor deze worden vergeleken met de "straal" van de baan van de aarde om de zon. Omrekeningen: 1 AE = 149.597.870,691 kilometer 1 AE = 8,317 lichtminuten 8.3 minuten dus.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Astronomische_eenheid

Als de Zon ontploft dan blijft vrijwel niets over van de zonnestelsel (alleen 0,14% massa blijft over). De Aarde draait rond door de zwaartekracht van de Zon. Dus zonder Zon valt die zwaartekracht weg en draait de Aarde niet meer met dezelfde snelheid en in dezelfde baan. De heelal wordt meteen donker en we vallen allemaal om doordat de Aarde niet meer met dezelfde snelheid draait. Het ergste is dat de hemellichamen tegen elkaar zullen botsen. Dit zal een fractie van een seconde duren en de wereld zal vergaan. EINDE.

De zon staat 8 lichtminuten van ons vandaan, dus dat merken we al gauw na die 8 minuten; het gaat hier dan rap warmpjes worden.

Het enige verschil met een andere lichtbron (hier op Aarde) die dooft (als we 't even alleen over 't waarnemen hebben, en niet over een 'vlammenzee' die onze Aarde barbequet), is de afstand. Zoals al gezegd, het duurt zo'n 8 minuten voordat het licht van de zon onze Aarde heeft bereikt. Maar... Ook als de lamp in je huis die 1,5 meter van je vandaan is plots zou doven, duurt het even voordat het licht van die gebeurtenis je ogen bereikt. Zo'n 0,0000000014 seconden. En dan moeten je ogen/hersenen de informatie nog verwerken, wat ook enige tijd zal kosten.

In astronomische zin is onze zon maar een klein sterretje dat nog ongeveer 5 miljard te gaan heeft voordat hij aan zijn eind komt. Een ster van dit kaliber ontploft niet maar zwelt op tot een zogenaamde 'rode reus'. Hij wordt dan zo groot dat hij mogelijk zelfs de aarde kan opslokken. Áls we tegen die tijd nog op onze planeet wonen, gaan we dat dus veel eerder merken dan die 8 minuten die het zonlicht erover doet om de afstand naar de aarde te overbruggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100