Kunnen bananen in de ruimte groeien?

We doen een onderzoek voor school maar kunnen erg weinig over dit onderwerp vinden. Onze vraag is dan ook of bananen in de ruimte kunnen groeien en hoe ze dit dan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je zal moeten zoeken op de effecten van zwaartekracht op de groeirichting van planten. Dat is namelijk een van de balngrijkste problemen bij het kweken van planten in de ruimte. Uiteraard moeten de planten wel in een kweekkast gekweekt worden, omdat luchtdruk, watergehalt van de lucht, zuurstof, en CO2 allemaal nodig zijn voor de groei van planten, en die in de ruimte niet in voldoende concentratie beschikbaar zijn.

Er is geen zwaartekracht, ze zullen groeien maar hun vorm zal niet lang banaan zijn.

Dit fenomeen is onderzocht en beproeft door een astronaut (Kuyper). Vandaar waarschijnlijk die vraagstelling. Bananen (vruchten)onder andere zijn onderhevig aan 'geotropie' of kromgroei door toedoen van zwaartekracht. In de ruimte heeft men proeven gedaan met vergelijkbare 'Rocula' Het resultaat was : dat de zaden in alle richtingen zijn beginnen groeien. Men veronderstelt dat dit ook zou gebeuren met bananen. zie link:

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Ku...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rucola

naast de zwaartekracht (zolang sommige planten geen zwaartekracht ondervinden is de groeirichting niet gedetermineerd) en CO2 enzo zijn ook andere factoren van belang. Zo zijn er altijd bepaalde mineralen nodig, zonder zal de plant niet overleven of bv geel zien of stippen hebben, dus het hangt er vanaf waar in de ruimte (welke bodem) dat je de plant zou willen doen groeien. En ook de temperatuur is belangrijk. Niet alle planten zijn opgewassen tegen alle temperaturen en krijgen last van koudestress of hittestress (wat allebei dodelijk is!) Toegevoegd na 1 minuut: *wat allebei dodelijk kan zijn

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100