Wat gebeurt er als de magnetische explosies van de zon op de aarde gericht zijn?

NASA's Solar Dynamica Observatory filmde de uitbarsting. De hete plasmalus bevindt zich ten zuidoosten van de zonneschijf en groeit elk uur in omvang. Plasma is gas, zo heet dat atomen uiteen worden gerukt in elektronen en atoomkernen. De lus ontstond op vier december en bereikte zijn grootste omvang twee dagen later: meer dan de helft van de diameter van de zon. De structuur bleef tot nu toe stabiel maar is zich nu aan het ontwikkelen tot zonnestorm (animatie).

Goed nieuws: de explosie is niet op de aarde gericht. Althans: deze keer...

Deze keer dus niet, wat zou er gebeuren als dat wel zo zou zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als solar flares onze kant opkomen dan is daar weinig tegen te doen. Het zal een vernietigende werking hebben op alles wat leeft op deze aarde. Het zal de aarde niet vernietigen, maar wel flink uitroeien.

Het magnetische veld van de aarde zorgt ervoor dat we beschermd zijn voor zonnewinden. Haal je het magnetische veld weg, of worden de zonnewinden te sterk dan kan je het volgende experiment doen: Neem een appel, een deobus of een bus haarlak, en een aansteker. Ontsteek de aansteker naast de appel. Spuit nu met de bus richting de appel tussen de vlam. De brandende appel stelt nu de aarde voor. Dit is een erg fictioneel scenario, het magnetische veld zal zeker niet te zwak zijn. Tenzij de aarde stopt met draaien of iets dergelijks. De zonnewinden zorgen ook voor een grote flux verandering in het magnetische veld. Dit kan voor elektronische storingen zorgen op aarde. Het effect is te vergelijken met een EMP.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100