Waarom word je in de ruimte (het heelal) niet even vlug oud als op aarde?

Het schijnt dat ruimtereizigers veel langzamer oud worden dan wij hier op aarde; waarom is dat zo. Graag in een voor een leek beetje begrijpelijke taal uitleggen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een theorie is dat, op het moment dat je de lichtsnelheid benadert, de tijd steeds langzamer gaat. Je start vanaf de aarde, en zend iedere minuut een geluidssignaal. In het begin komen ze netjes elke minuut aan. Maar dan ga je harder en harder, en hoe dichter je de lichtsnelheid benadert, hoe groter de tussenpozen tussen het aankomen van het geluidssignaal. Terwijl jij dus in een uur 60 keer een signaal verzendt, zijn er op aarde in plaats van 60 minuten, 60 uur, of zelfs 60 dagen voorbij gegaan. Zo kom je dus terug op aarde na er voor je gevoel 24 uur te hebben rondgevlogen, maar de aarde is in die tijd een jaar ouder geworden. Als je dit zou kunnen toepassen op ruimtereizen, waarbij gigantische snelheden worden gehaald, zou dit een verschil kunnen verklaren. Misschien heeft het echter ook te maken met gewichtloosheid, kunstmatige zuurstof, of misschien iets met de celdeling, maar dit zijn slechts persoonlijke speculaties.

Volgens de relativiteitstheorie zou je door heel lang in hoge snelheid te zitten een heel klein beter jonger blijven. De biologische klok zal trager lopen en alles zal trager lopen voor iets in hoge snelheid. Je zal ook trager denken en minder ervaren gedurende dezelfde tijd. Bij piloten , die gans hun leven vliegen , zou dat hun leven met minder dan één seconde verlengen. Voor ruimtereizigers zou dat , door nog hogere snelheid nog langer zijn dan één seconde.

Dat is niet waar. Alleen als je snel beweegt, dan gaat de tijd langzamer. Dat hoeft niet in de ruimte te zijn. Het geven van een bewijs van die stelling kan ik niet begrijpelijk uitleggen, want dan zou ik meer van jou moeten weten. Toegevoegd na 7 uur: Men zegt vaak, dat de klokken langzamer gaan lopen, maar dat is onzin. De tijdvector in ruimte en tijd verandert; dus niet de klokken, maar de tijd zelf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100