Welke energiebron zorgt er voor dat de aarde blijft draaien en kunnen we deze bron ook gebruiken voor onze eigen energievoorziening?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet direct, omdat je die draaienergie ergens moet kunnen omzetten (als een dynamo bv). Indirect experimenteert men er wel mee: met de spaceshuttle hebben ze het wel geprobeerd, door een zeer lange kabel uit te rollen en de inductie op die kabel stroom zou opwekken. Dit project is bekent onder STS-75. http://en.wikipedia.org/wiki/STS-75 http://www.kennislink.nl/publicaties/exotische-voortstuwingssystemen Ik zou me kunnen voorstellen dat men ooit vergelijkbare kabels aan de aarde kan monteren die tot in de ruimte reiken (op of voorbij geostationair als contragewicht??) waarin stroom opgewekt wordt. Nog zouden zulke kabels te zwaar zijn en te snel breken. Toegevoegd na 8 minuten: De aarde heeft net als alle andere sterren en planeten bij de 'big-bang' een slinger gekregen en aangezien er nagenoeg niets is wat de aarde remt, tolt hij door. Door de aantrekking van de zon is de aarde in een baan om de zon 'gevangen'. De energiebron is dus een miniem deel van de 'big bang'. Toegevoegd na 15 minuten: Nog een leuke site gevonden (niet geheel on-toppic) http://www.digischool.nl/na/site05/nieuws2/nieuws2.php

Geen enkele. Daarom gaat de aarde ook steeds langzamer draaien dankzij remmende factoren. En nee. Er is dus geen energiebron die we kunnen tappen. Toegevoegd na 55 seconden: (Denk aan een tol: Die draait ook heel lang, maar die gaat op een bepaald moment kantelen en valt om als er te veel geremd is)

Volgens mij is de zon de enige energiebron die er voor zorgt dat leven op aarde mogelijk is. En deze bron gebruiken we al las zonne energie. Dat de aarde draait is niet uit een energiebron maar een gevolg van het sterrenstelsel.

Het zonnestelsel is ontstaan uit een oerwolk die al een bepaalde draaiing had. Die draairichting vinden we terug in de beweging van de planeten om de zon en in de rotatie van de zon en de meeste planeten om hun as. Alles in het heelal draait. Het zou veel raadselachtiger zijn als de aarde niet zou draaien. De reden dat alles draait kunnen natuurkundigen wel beredeneren. Door de zwaartekracht trekken twee lichamen in de ruimte elkaar aan en als ze vanuit rust worden losgelaten vallen ze naar elkaar. Maar als ze al een kleine eigen beweging hadden loodrecht op de valrichting, dan is de kans groot dat ze elkaar missen en om elkaar heen gaan draaien. Deeltjes in een grote interstellaire gas- en stofwolk bewegen kriskras door elkaar. Gaat zo'n wolk onder zijn eigen gewicht samentrekken, dan blijft door bovenstaand proces een gezamenlijke draaibeweging voor de wolk over. Toegevoegd na 4 minuten: en nee we kunnen deze energie niet gebruiken, voor onze eigen behoefte. het zou wel kunnen als je een enorme dynamo op de zuid of noord pool zet tergrote van de aarde zelf. maar dat is niet te doen, en dan nog zou je tegen kracht moeten werken wat weer energie kost. :p

Bronnen:
http://zenitvragen.blogspot.com/2004/12/dr...

Ooit heeft iemand een keer het voorstel gedaan om deze energie te gebruiken. Mbv een gyroscoop zou het ook nog kunnen.... Echter: de aarde draait als een tol. Ga je daar energie aan onttrekken dan zal de aarde vertragen met draaien. Uit de massa van de aarde en de omloopsnelheid kan je berekenen hoeveel energie er in die draaiing verwerkt zit. En tevens kun je dan uitrekenen hoeveel vermogen je kunt onttrekken en over welke tijd totdat de dag op aarde bv 36 uur duurt....want afremmen van de rotatie van de aarde verlengt de dag. En vanwege dat laatste , verlenging van de dag en daarmee van temperatuurverschil tussen dag en nacht is het een zeer slecht idee om te beginnen aan energie winning uit de rotatie van de aarde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100