Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Even iets simpeler dan de Wikipedia: Het Scandinavisch hoogland is al enorm oud, 400 miljoen jaar geleden zijn er aardplaten tegen elkaar gebotst die op die plaats bergen hebben gevormd. Deze botsingsfase hebben de geologen later de Caledonische gebergtevorming genoemd. De oude bergen zijn bijna helemaal afgesleten en het gesteente wat nu aan de oppervlakte komt, is dus heel oud en vormt het Scandinavisch hoogland.

Verder is het landschap in die streken gevormd door de gletsjers die in de ijstijden over heel Scandinavië heen lagen (tot halverwege Nederland!). De gletsjers vormden diepe, u-vormige dalen die, toen het warmer werd, het ijs smolt en de zeespiegel weer steeg, volliepen met water. Dit zijn de fjorden.

(Er zijn ook mensen die geloven dat Slartibartfast de fjorden ontworpen heeft, maar dat is weer een heel ander scheppingsverhaal...)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding