Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan de grond van borssele twee kerncentrales dragen?

Voor de fundatie van de kerncentrale van Hinkley Point was 9000 m^3 cement en 5000 ton betonijzer nodig. De fundatie van vier meter dik heeft een massa van ca 27000 ton. Hinkley Point, Flamanville en Olkiluoto, waar de EPR van Framatome worden gebouwd, hebben een rotsachtige bodem. Nederlandse bodem is in de miljoenen jaren gevormd door aanvoer van rivierslib. Bij een maximum toelaatbare druk van 60 ton/m^2 onder de fundatiepalen zijn dan ca 450 steunplannen van 1 m^2 nodig. Op welke diepte bevindt zich zo’n sterke grondlaag?
Los hiervan doet zich de vraag aan of het verstandig is om in een rivierendelta, gezien de onzekerheid w.b. de stijging van het zeewaterpeil, kerncentrales te bouwen.

12 maanden geleden
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

De zee stijgt met pakweg 5 mm per jaar, en de verwachting van Rijkswaterstaat is dat dat de eerstkomende tientallen jaren niet zal veranderen. De dijken in Zeeland zijn dus voorlopig meer dan hoog genoeg. De grindlaag, waar de palen op rusten, zit 50 a 60 meter diep.
(Lees meer...)
12 maanden geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding