Hoe zijn de Ardennen ontstaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Deze zijn ontstaan na de laatste ijstijd, de grond is opgeschoven en omhoog gedauwd door de ijslaag die deze kant op kwam. De zelfde ijslaag ( gletsjers) die ook alle stenen voor de hunnenbedden heeft meegenomen. Toegevoegd na 3 minuten: Ik lees nu net ook dat een groot gedeelte ook is uitgesleten door het eroderende smeltwater. Je kunt het hele ontstaan op deze pagina lezen ( zie bron) er staat precies en met plaatjes hoe ze zijn ontstaan.

Bronnen:
http://www.didier-snauwaert.be/VLAAMSEARDENNEN.htm

De kalkstenen die we in de Ardennen aantreffen zijn in zee ontstaan. Ongeveer 400 miljoen jaar geleden botsten de continenten Laurentië en Baltica met elkaar, waarbij een gebergte ontstond en de kalksteen omhoog geduwd werd. Dit gebergte erodeerde langzaamaan totdat zo'n 250 miljoen jaar geleden bij de vorming van Pangaea het huidige Afrika zich tegen het huidige Europa drukte en er een nieuw gebergte ontstond. Toen Pangaea langzaamaan uiteenviel en Noord-Amerika naar het westen afdreef, ontstond opnieuw een zee en kwamen de Ardennen gedeeltelijk weer onder water te liggen, waarna het gebergte snel erodeerde. Het gebied werd weer omhoog gedrukt doordat Afrika zich langzaam maar zeker tegen Europa aandrukte. Bij het versmelten van het Iberisch Schiereiland en de Adriatische plaat met Europa ontstonden de Pyreneeën en de Alpen. Behalve de vorming van deze gebergten werd het achterliggend land ook omhoog gedrukt, en ontstond het huidig heuvellandschap in de Ardennen

De Ardennen zijn een zogenaamd 'verjongd' gebergte. Een aantal keren in de geologische geschiedenis is er op de plek waar wij nu de Ardennen kennen, een opheffing geweest waardoor bergen ontstonden. En net zo vaak is de hele handel door de erosie ook weer gladgemaakt. De laatste gebergtevormende fase (de Alpiene orogenese, die nog steeds bezig is) heeft de Ardennen weer opgeheven. En zo kan het dus dat je in de Ardennen zandsteen kunt vinden uit het Cambrium, zo'n 500 miljoen jaar oud. De meanderende (slingerende) riviertjes hebben zich gelijktijdig met de opheffing in het landschap ingesleten, waardoor je nu in de Ardennen van die prachtige steile wanden hebt zoals langs de Ourthe, en grillig slingerende dalen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Geolo...
http://www.ardennenwandelen.nl/Het%20ontstaan.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100