Hoe kon het supercontinent Pangea uit elkaar vallen als de breuklijnen zich overal ter wereld bevinden?

Het is geweten dat de breuklijnen nauwelijks bewegen. Maar dit is in strijd met de Pangea theorie: dan zouden de breuklijnen zich ooit op dit continent bevonden hebben om later uiteen te vallen. Er is maar 1 oplossing voor dit probleem: De Aarde groeit. Oceaanscans bevestigen de jonge oceaanbodems en 180 miljoen jaar geleden waren er gewoon geen oceanen. Wel was de Aarde ooit bedekt met 1 watermassa, vandaar dat de oudste fossielen op land terug gevonden worden, zelfs in de Himalaya's. De Aarde zou nu 5 keer groter moeten zijn in volume. Kan dit kloppen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zoals het nu nog steeds gebeurt. Op dit moment valt Afrika uit elkaar op de Grote Slenk, een stelsel van drie tektonische platen die van elkaar af bewegen. Er staat mij bij dat de beweging va de continenten dusdanig is dat in de verre toekomst er waarschijnlijk weer een super continent ontstaat. Daarna begint het feest weer van voor af aan.

Bronnen:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Grote_Slenk

De binnenkant van de aarde is niet vast maar vloeibaar. Dat spulletje dat bij vulkanen aan de oppervlakte komt. Daarop drijven de continenten, en in het vloeibare deel eronder is contstant sprake van stroming. Door die stroming kan de laag erboven breken en uit elkaar gaan drijven, als een vel op de melk, of een korst alg op de sloot, een plaat ijs op de vijver. Deze 'beweging' van de continenten (plaattektoniek) vind nog steeds plaats ; elk jaar drijven bijvoorbeeld Europa en Amerika een paar centimeter verder uit elkaar. Tot ze ooit aan de andere kant weer op elkaar zullen botsen, maar dat gaan wij niet meer meemaken. In de link de ingewikkelder versie van het verhaal. Maar in de kern komt het hier op neer.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Platentektoniek

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100