Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat de meren/zeeën in zuidelijk gelegen landen er helder blauw uit zien itt NL/B?

Ik weet dat het iets te maken heeft met de luchtspiegeling, maar ik weet niet precies hoe het zit.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
5.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

De zee lijkt een kleur te hebben. Maar het water is eigenlijk doorzichtig. De kleur in het water ontstaat door de zon.

De zon straalt verschillende kleuren zonlicht uit. Hoe langer de zonnestraal moet afleggen naar de bodem, des te minder rood de straal bevat. Daardoor worden de rode stralen het eerst opgenomen in het water. Blauwe stralen blijven veel langer schijnen en gaat daardoor dieper het water in. Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt.

Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen. Bij kleine slootjes is de vervuiling groter.

Als het water vervuilt is zitten er stoffen en materialen in het water. Daardoor wordt het water minder doorzichtig en kunnen de blauwe stralen er niet goed door. Het water wordt dan groen of grijs. Onze Noordzee lijkt groenig/bruin. Dit komt omdat er veel algen in het water zitten, waardoor het water niet zo doorzichtig is als in andere landen.

Om het water in contact te brengen met de lichtstralen is heel veel water nodig. Daarom is een klein beetje water (zoals een plas) doorzichtig. Maar een grote hoeveelheid water (zoals de zee) lijkt daardoor wel een kleur te hebben.
(Lees meer...)
10 jaar geleden
Zuiver water heeft een blauwe kleur, net als bij blauwe lucht veroorzaakt door de Rayleighverstrooiing. De rode golflengten in het zonlicht worden het eerst in het water geabsorbeerd door slibdeeltjes, plankton en door het water zelf. Blauw wordt het meest verstrooid, maar het minst geabsorbeerd.

Met name in de bovenste waterlagen, in de bovenste meters, daar zitten heel veel 1-cellige planten, het 'fytoplankton'. En in die 1-cellige planten zit chlorofiel. En chlorofiel, dat is groen.
In de tropen is het water blauw, omdat daar het fytoplankton in veel lagere concentraties aanwezig is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
De bodemgesteldheid speelt ook een rol. Het strandwater van de Noordzee aan onze strandkusten ziet "grijs" door het zand dat bij elke golf opdwarrelt. Reis een paar honderd kilometer naar Frankrijk aan de krijtrotsen en keistranden, en daar is het strandwater helderder (omdat er geen zand in opdwarrelt).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
De helderheid van het zeewater hangt af van
- de hoeveelheid slib die door de rivieren worden aangevoerd. hoe meer slib hoe donkerder het water.
- de diepte van het water, hoe dieper het water hoe minder helder, het licht moet verder de diepte in reiken
- de stroomsnelheid van het water. Hoe hoger de stroomsnelheid, hoe meer zandkorrels opwaaien van de bodem
- de hoeveelheid algen. algen bedekken water waardoor er minder licht door het water komt

Toegevoegd na 1 minuut:
water dat dicht bij de evenaar licht, vangt meer zonlicht op en daardoor is het water daar standaard helderder
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding