Naar welke landen wijst onze kust in een rechte lijn ?

Engeland, Noorwegen en Denemarken zijn eigenlijk buurlanden van ons.
Vanaf onze kust zit er, in een rechte lijn, alleen zee tussen. Maar ook Groenland, Frankrijk, Ijsland hebben dit. Zelfs via het nauw van Calais
loopt er een rechte lijn van Hoek van Holland naar Zuid-Amerika.
Voor welke landen geldt dit verder ?
Ik heb al op een globe gekeken maar dit is lastig . Het zou zelfs voor Canada en Suriname kunnen gelden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je komt bij geen enkel land via een rechte lijn over zee omdat de aarde ovaal/bolvormig is. Je schiet dus de lucht in, de dampkring uit. Toegevoegd na 8 minuten: Overigens kom je met veel moeite bij IJsland uit tussen de eilanden van Schotland door en kom je door de ligging van België niet eens IN het nauw van Calais laat staan daar door heen. Canada kan ik ook niet bereiken. Toegevoegd na 12 minuten: De ligging van Frankrijk bedoelde ik ipv België. Het noordwesten van Frankrijk steekt behoorlijk uit richting de UK.

Ik neem aan dat met een rechte lijn bedoeld wordt een grote cirkel. Bijvoorbeeld een meridiaan. Als je vanaf de Zuidhollandse of Zeeuwse kust de meridiaan volgt, pal noord dus, dan kom je op de Noordpool aan zonder land te raken (wel ijs). En als je dan verder gaat kom je uit bij het uiterste oostpuntje van Siberië (zie link). Vanaf de Noordhollandse kust lukt het niet want dan stuit je eerst op de eilandengroep Utvӕr voor de Noorse kust.

Bronnen:
https://maps.google.nl/maps?ll=67.800944,-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100