Wat voor grondsoorten liggen er rond Huslia (Alaska)?

Ik zat net eens in Alaska te kijken op google maps. Toen viel me op dat de omgeving rond de plaats Huslia er van boven uit ziet als een schilderij! Wat zijn dit allemaal voor grondsoorten, zo kriskras door elkaar?

Zie link voor de locatie en afbeelding.
http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=Vancouver,+BC,+Canada&sll=52.469397,5.509644&sspn=3.493969,10.821533&ie=UTF8&split=0&hq=&hnear=Vancouver,+Greater+Vancouver+Regional+District,+Brits-Columbia,+Canada&ll=65.687975,-156.421967&spn=0.147567,0.937958&t=h&z=11

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wow, wat een prachtig plaatje! De slingerpatronen die je ziet, worden veroorzaakt door de rivieren die door het landschap lopen. Ze 'meanderen' en zetten in hun binnenbochten zand af, terwijl ze de buitenbochten uitslijpen. Zo verplaatsen ze zich door het landschap. Het grootste deel van de rest van het landschap ziet er uit alsof het door gletsjers bedekt is geweest in de IJstijden. De gletsjers, als ze zich uitbreiden, het hele landschap plat en geven al die kleinere diepere plekken, dat zijn meertjes of natte plekken met een laagje klei onderin die zorgt dat het water blijft staan. De rest van het landschap (de gladde rode plekken en de groene richels) bestaan uit het gesteente wat er al lag voordat de gletsjers de hele handel platwalsten. Waarschijnlijk, als je de grond echt gaat onderzoeken, zul je vinden dat rond de rivier heel veel zand en grind is te vinden, en dat verder van de rivier weg dikke lagen groffe kiezels in een kleibedje (de grondmorene van de gletjsers) te vinden zijn, met daaronder de gesteenten die al aanwezig waren voor de gletsjers er overheen gingen. En soms dikke stukken veen waar het water is blijven staan en volgegroeid is met planten. Hieronder een linkje naar een stuk geologische kaart van deze omgeving.

Bronnen:
http://gsc.nrcan.gc.ca/urbgeo/geomapvan/ge...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100