Wat zijn de ergste vulkaanuitbarstingen aller tijden ?

Er zijn verschillende vormen van natuurgeweld, zoals overstromingen en aardbevingen. Hier hebben wij in Nederland en België regelmatig in meer of mindere mate mee te maken. Een vorm van natuurgeweld die voor ons wat minder bekend is, is het uitbarsten van een vulkaan. De afgelopen eeuwen zijn hierdoor duizenden mensen om het leven gekomen. Maar welke vulkaanuitbarsting zijn eigenlijk de dodelijkste geweest?

Weet jij het antwoord?

/2500

De uitbarsting van Mount Tambora, één van de hoogste toppen in de Indonesische archipel, was de grootste ooit door mensen opgetekend. De classificatie op de Vulkanische Explosiviteits Index is 7 (of "super-kolossaal"). Die uitbarsting bereikte het hoogtepunt in april 1815. De knal was te horen op Sumatra, 1.930 km verder weg. De zware as viel neer op vele - ook ver weg liggende - eilanden. Het dodental van deze uitbarsting ligt op ongeveer 71.000.

Bronnen:
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/25...

De uitbarting van de Krakatau in 1883 is de grootste uitbarsting in de menselijke geschiedeins geweest. Hierbij verloren circa 36.000 mensen direct het leven. Bij de Tambora in het andere antwoord vielen de slachtoffers vooral als gevolg van de naweeen van de uitbarsting. Dit was bij de Krakatau minder.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Krakatau_(vulkaan)

Een andere enorme uitbarsting die indirect de val van een complete beschaving tot gevolg had, is die van de Santorini (Thera) in de buurt van Kreta, in ongeveer 1600 B.C. Hoeveel mensen er toen overleden zijn, is niet te zeggen, maar het moet enorm zijn geweest. De meest megantische vulkaanuitbarsting die we kennen is ongetwijfeld die van de Yellowstone supervulkaan 2 miljoen jaar geleden en nogmaals 640.000 jaar geleden. Toen liepen er nog geen mensen rond in Noord-Amerika, de eerste mensen staken pas 60.000 jaar geleden de Beringstraat over.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mino%C3%AFsch...
http://volcanoes.usgs.gov/volcanoes/yellow...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100