Kan het zo zijn dat een planeet onstaan is vanuit een ster?

dat er zwakke sterren bestaan die op dat moment een sterke aantrekkingskracht hebben waardoor er gesteenten naartoe worden getrokken, zodat er een gesmolten gesteente laag om de ster heen zit en om die laag steeds weer nieuwe gesteente lagen bijkomen waardoor er op een gegeven moment een planeet ontstaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan ! En er is er zelfs al eentje gevonden. Die was een paar maanden geleden in het nieuws omdat het zelfs om een diamanten "planeet" bleek te gaan. "In een artikel dat deze week in Science verschijnt, concluderen de onderzoekers dat de ‘planeet’ grotendeels uit diamant moet bestaan. Het gaat namelijk zo goed als zeker om het afgepelde overblijfsel van een witte dwerg, een compacte ster waarvan de kern voornamelijk uit zuurstof- en koolstofatomen bestaat. Onder invloed van de energierijke straling van de neutronenster moet de witte dwerg het overgrote deel van zijn massa zijn verloren. Wat resteert is een bal van zuurstof en koolstof met een zeer grote dichtheid, ruim voldoende om de koolstofatomen samen te persen tot diamant. Ook sterren komen een keer aan het einde van hun leven. sommigen ontploffen en vormen een zwart gat, anderen stralen nog heel lang zwakjes door. (duizenden miljarden jaren) maar uiteindelijk zullen ook zij afkoelen en planeetachtige temperaturen en eigenschappen krijgen. Ze zullen een soort enorme gasplaneten gaan vormen met een rotsachtige kern in het centrum. Een beetje zoals jupiter is. Als jupiter zo'n 10x zwaarder was geweest, dan was deze in staat geweest om in zijn binnenste kernfusie op gang te brengen. Het object zou dan een bruine dwergster zijn geweest. Maar een typische eigenschap van een planeet is dat hij om een ster moet draaien. En eenzame, afgekoelde ster zal dus geen planeet zijn. Daarvoor zal hij dus eerst om een andere ster heen moeten gaan draaien. Toegevoegd na 6 minuten: PS. met mijn verhaal rondom jupiter als dwerg-ster wil ik aangeven er zeker een relatie is in de overgang van planeet naar ster. En dat deze niet zo uitzonderlijk is als men wellicht zou denken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bruine_dwerg
http://www.nu.nl/wetenschap/2598720/sterre...

De aarde is zo goed als zeker een afgekoelde ster. Dus ja, sterren kunnen in planeten veranderen. Het komt niet zozeer doordat ze gesteenten aantrekken, maar gewoon omdat ze afkoelen. De zon koelt ook af, en zou goed, over miljarden jaren, een planeet kunnen worden.

Bronnen:
http://www.kelpin.nl/fred/artikelen/godzon...

Planeten die op deze manier ontstaan zijn mij onbekend. Wel is het zo dat als een oude ster explodeert (een supernova) de materie van die ster het heelal in geslingerd wordt en op een later tijdstip samen kan 'klonteren' om een nieuwe planeet te vormen.

Planeten ontstaan gelijk met een ster. Sterren ontstaan doordat gaswolken onder hun eigen gewicht samentrekken. In het centrum ontstaat dan de ster en daaromheen kunnen door klonteringen planeten ontstaan. Zoals jij het beschrijft werkt het niet omdat sterren niet echt afkoelen. In de levensloop van de gemiddelde ster gebruikt deze zijn brandstof om op het einde van de rit dan te ontploffen. Hoe groter de ster hoe groter de ontploffing. In de link staat hier meer over vermeld.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ster_(hemellichaam)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100