Wat is het verschil tussen hemelsbreed op vlak land en in de bergen?

Ik moet voor school weten wat dit is, ik kan echter op internet niks vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hemelsbreed betekent van punt a naar punt b in een rechte lijn. Hoogte breedte en wegen hoef je niet op te letten. Je hebt ook (woord vergeten) dan moet je op een logische manier de afstand berekenen door via de wegen te gaan, bij een berg moet je dan of de omtrek weten of de hoogte. Heb even gezocht naar het woordje maar kan het niet vinden. Misschien dat iemand als reactie wilt bijvoegen. Toegevoegd na 4 minuten: Conclusie is : er is geen verschil tussen een afstand meten op een vlakke land en in een gebergde land.

Hemelsbreed is een rechte afstand tussen 2 punten. 1000km hemelsbreed vliegen, is dus 1000km vliegen in 1 richting. Dit is als je op een horizontaal/waterpas stuk loopt/vliegt Als je in de bergen loopt, loop je op een helling/daling. Dan kan je de formule ab²+bc²=ac² gebruiken om de steile helling, de hemelsbrede afstand (in dit geval ab) en de hoogte uit te rekenen. (kan worden uitgelegd als het nodig is) Het verschil is dus, dat je in de bergen meer afstand moet afleggen om hemelsbrede afstand af te leggen omdat je niet door een berg heen kan lopen.

Als je op een landkaart de afstand hemelsbreed wilt meten (van Amsterdam naar Parijs bijv). dan trek je een lijn tussen deze twee plaatsen. Met de schaal die op de kaart staat, kun je de afstand berekenen. Of er wel of geen bergen, dalen of hellingen zijn, is niet belangrijk als je het hemelsbreed bekijkt. Meer over de berekening met de schaal: http://www.griftland.nl/media/download/378/schaal%20berekenen.pdf

Hemelsbreed is het meten van afstand in een rechte lijn. Dus het hoeft niet letterlijk dat je door de hemel gaat. bijvoorbeeld je hebt een berg. Aan de voorkant is een dorp A , en aan de achterkant is dorp B. Als je een rechte lijn zou trekken, is de afstand tussen de dorpen bijvoorbeeld 10kilometer. Maar stel dat in deze berg geen tunnel gemaakt is, dan moet je over de weg om de berg heen. Misschien is de afstand van die weg wel 15kilometer, omdat je om de berg heen moet. Dit geldt op vlak land en in berggebieden precies hetzelfde. Dus het maakt niet uit bij welk landschap je bent. Hemelsbreed betekent gewoon: de afstand als je 1 rechte lijn rechtdoor zou maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100