Wat is precies, in begrijpelijk Nederlands, een "kadastraal middelpunt"?

De Lievevrouwentoren in Amersfoort schijnt het kadastrale middelpunt van Nederland te zijn. Maar het is me niet helemaal duidelijk wat dat is en op internet kom ik alleen wat definities tegen die ik niet goed begrijp.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je wilt alle punten in Nederland beschrijven met een x- en een y-coördinaat. Dat betekent dat je moet afspreken waar het nulpunt van beide coördinaten ligt. De afspraak die is gemaakt is, dat dat nulpunt in de kerktoren van de Onzelievevrouwentoren in Amersfoort ligt. De X-as loopt van daaruit naar het oosten, de Y-as naar het noorden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijksdriehoek...

Hier is geen eenduidige antwoord op te geven omdat hiervan diverse definities van bestaan.

Het kadaster berekent verschillende punten. Bijvoorbeeld waar het midden van Nederland is. Er is nu een "interessante' discussie over waar het middelpunt van de BeNeLex is. Volgens de geschiedenis (Napoleon) is het in Chaam, maar volgens het kadaster is het ergens anders (ben de naam even kwijt).

"Kadastraal middelpunt" betekent het middelpunt zoals het kadaster dat aangeeft. Het kadaster is de geografische dienst in Nederland. Zij houden bij hoe de grond verdeeld is, onder anderen. De grond van Nederland wordt in Amersfoortse coördinaten weer gegeven. Dat wil zeggen; er is een X en een Y as, zoals met grafieken in wiskunde, en er is een nulpunt. Dat nulpunt lag, bij Amersfoortse coördinaten in Amersfoort. De X-as loopt in dezelfde richting als de breedte graden op de aardbol, de Y-as loopt van noordpool naar zuidpool. De amersfoortse coördinaten zijn vervangen door de RIJKSDRIEHOEKS METING. In praktijk wil dat zeggen dat het nulpunt verschoven is van Amersfoort naar een ander punt. Een kadastraal middelpunt is een midden tussen een aantal punten, maar op de wijze waarop het kadaster dat bemeet. Heb je het over het geval BeNeLux en Chaam, dan gaat het om het midden van de afstand tussen het meest oostelijk en het meest westelijke punt van de Benelux zoals het kadaster dat uit meet. Dat is de X-waarde. Plus daarbij de afstand tussen het meest Noordelijke en het meest zuidelijke punt zoals het kadaster dat kent. Dat is de Y-waarde. Dan heb je de X en Y waarden van het kadastrale middelpunt van de BeNeLux. Toegevoegd na 2 minuten: Er is dus op dit moment, 29 juli 2011, maar 1 juist antwoord op de vraag waar het kadastrale middelpunt van de BeNeLux ligt. Toegevoegd na 21 minuten: Een kadastraal middelpunt is dus niet altijd hetzelfde als het kadastrale NULPUNT zoals een aantal mensen hiervoor schijnen te denken. Amersfoort IS nog altijd het kadastraal middelpunt van Nederland, maar Amersfoort is NIET meer het kadastrale nulpunt. (Wat het vroeger wel was.) En het kadastrale middelpunt van de BeNeLux is niet hetzelfde als het kadastrale middelpunt van Nederland.

Bronnen:
http://www.kadaster.nl/window.html?inhoud=...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100