Waarom heet een jaar een jaar??????

Weet jij het antwoord?

/2500

Een jaar heet ook wel een Annum. Annum (Latijn voor jaar; afgekort a) is een eenheid voor tijd, die in de geologie en astronomie gebruikt wordt. Een annum is gelijk aan een jaar, de tijdspanne die de Aarde nodig heeft om een maal haar baan om de Zon te voltooien.

Onl. jār ‘jaar’ [10e eeuw; W.Ps.]; mnl. iar [1200; CG II, Servas], meestal jaer; nnl. jaar! Zo is het gekomen....

Om elkaar te kunnen begrijpen hebben we woorden verzonnen voor begrippen en zaken. Zelfstandige naamwoorden dus. Iedereen weet wat er bedoeld wordt met het begrip jaar, een tijdsspanne nl die de aarde nodig heeft om 1 rondje rond de zon te draaien. Welke naam aan een begrip gegeven wordt is onbelangrijk, slechts belangrijk is voor onderlinge communicatie dat we allen hetzelfde woord (woorden in meervoud soms) voor een begrip gebruiken.

Oud Nederlands-Frankisch: iär. In het Oudsaksisch en Germaans: jär

Misschien komt het uit het Avestisch waarin yär jaar betekent.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Avestisch

Deze vraag is eigenlijk niet duidelijk te beantwoorden, daar het woord "jaar" al heel oud is. Alle Indo-Europese talen kennen (oorspronkelijk) dit woord wel in één of andere vorm. Het is mogelijk afgeleid van het Indo-Europese woord "ye", wat "gaan" betekent. Ik denk in de zin van "het voorbij GAAN van de tijd", of een "(rond)gang", of iets dergelijks.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jaar1

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100