Kunnen er ook aardbevingen op de maan plaatsvinden?

"maanbevingen" dan :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja die zijn er: Waarom zijn er zo veel maanbevingen? Uit een recente study, waarin de metingen van de seismografen die op de Maan werden achtergelaten tijdens de Apollo maanlandingen opnieuw werden geanalyseerd, is gebleken dat er een verrassend groot aantal maanbevingen binnen 30 km van het oppervlak plaats vindt. Om precies te zijn werden er 28 maanbevingen gedetecteerd in metingen die tussen 1972 en 1977 werden vastgelegd. Deze maanbevingen waren niet alleen krachtig genoeg om meubilair te verplaatsen, maar ook om de stijve rots van de maan voor vele minuten te laten trillen — aanzienlijk langer dan bij aardbevingen in de relatief zachte rots op Aarde. De oorzaak van de maanbevingen is nog altijd onbekend. Volgens één hypothese veroorzaken aardverschuivingen binnen in kraters de vibraties. Ongeacht wat ze veroorzaakt, dienen toekomstige gebouwen op de Maan te worden ontworpen om het veelvuldige schudden te weerstaan. Toegevoegd na 3 minuten: Door seismometers zijn ook "maanbevingen" geregistreerd als gevolg van inslagen en maangetijden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving
http://www.apod.nl/ap060327_nl.html

Als de maan een vloeibare kern heeft en tektonische platen die daar boven op liggen en bewegen dan zou het kunnen. Platen die botsen of langs, over of onder elkaar schuiven kan bevingen veroorzaken. Ik weet alleen niet of de maan tektonische platen dat heeft. Toegevoegd na 3 minuten: Dergelijke vragen zijn eerder gesteld en een antwoord was dat dit niet het geval is. Waarschijnlijk door een te klein volume/massa van de maan.

Bronnen:
http://wiki.answers.com/Q/Can_plate_tecton...

Ja, maar die zijn minimaal. In 1979 hebben de Amerikanen meetapparatuur neergezet en sindsdien zijn er zeer lichte schokken waargenomen, met als sterkste 4 op de schaal van Richter. Dat komt omdat er geen tectonische platen zijn. Wel is komen vast te staan dat de maan net zoals de aarde een vloeibare kern heeft. Dat hebben ze met die apparatuur kunnen vaststellen.

Komen "aardbevingen" ook op de maan voor? Door seismometers zijn ook "maanbevingen" geregistreerd als gevolg van meteorietinslagen, tektonische bewegingen en maangetijden.

Bronnen:
http://www.knmi.nl/cms/content/27103/vijft...

dat is een hele goeie vraag daar zegje me wat. niet dat men weet. maar misschien waren er wel schuifplaten op de maan geweest. want als 2 schuifplaten elkaar raken komt er meestal een beving. ik heb dat nog nooit gezien of ergens gehoord. waarschijnlijk niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100