Wat is het verschil tussen Soennieten en Sjiieten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hieronder staat het verschil. Omdat Islamaanhangers ervan uitgaan dat de Islam een en ongedeeld is, zijn er groepen Soenieten die Sjiieten in het geheel niet tot de Islam vinden horen. Waarschijnlijk zullen er meer Soenieten zijn. Het heeft iets te maken met de opvolging van Mohammed, die geen opvolger heeft benoemd.

Bronnen:
http://www.amazigh.nl/awar/index.php?topic=9982.0

In de islam zijn twee hoofdstromingen: sjiieten en soennieten. Deze tweedeling in de religie ontstond meteen na het overlijden in 632 van Mohammed, de grondlegger van de islam. Die tweedeling is natuurlijk in strijd met de islamitische leer. Daarom zijn er nogal wat soennieten die volhouden dat de sjiieten helemaal geen islamieten zijn. Het voornaamste verschil tussen de twee groepen is dat volgens de sjiieten alleen de nakomelingen van Ali Ibn Abi Talib rechtmatige opvolgers van de profeet Mohammed zijn. Volgens de groep die bekend zou komen te staan onder de naam soennieten had Mohammed geen opvolger benoemd. De opvolger van Mohammed heet in de islam de kalief. In Medina kozen de moslims na Mohammeds dood een opvolger. De strijd ging tussen twee schoonvaders van de profeet. De keuze viel op Aboe Bakr, de vader van Mohammeds favoriete vrouw Aisjah. De sjiieten menen dat Mohammed wel degelijk een opvolger had aangewezen namelijk zijn schoonzoon Ali Ibn Abi Talib. Hij was de man van Mohammeds dochter Fatima en de vader van zijn twee enige kleinzoons Hoessein en Hasan. Ali was bezig zijn schoonvader te begraven toen hij hoorde van de verkiezing in Medina. Hij besloot de keuze niet aan te vechten. Waarschijnlijk wilde hij een bloedige tweestrijd van moslims voorkomen. Na de dood van Aboe Bakr en vervolgens na de moord op Aboe Bakrs opvolger vroegen de moslims van Medina Ali het kalifaat te aanvaarden. Ali stemde met tegenzin toe. Tijdens zijn bewind waren er nogal wat opstanden, onder andere een waarin Aisjah een rol speelde. Uiteindelijk werd Ali vermoord door een lid van de sekte van de Charidjieten. Deze sekte ging uit van een letterlijke interpretatie van de koran. Islamieten die in hun ogen zondigden bedreigden zij met de dood. Na de dood van Ali eisten zijn volgelingen dat Ali's nakomelingen hem op zouden volgen. Deze nakomelingen hadden volgens hen het goddelijke recht te heersen. De sjiieten van nu zijn de nakomelingen van de aanhangers van Ali. De soennieten zijn van mening dat iedereen het leiderschap van de moslimwereld op zich kan nemen. De enige voorwaarde is dat de kalief toeziet op een juiste uitoefening van de regels van de islam. www.amazigh.nl/awar/index.php

De twee hoofdstromingen binnen de islam, het soennisme en het sjiisme verschillen van mening wie de eerste kalief was. Volgens de soennieten was Aboe Bakr de eerste kalief. De sjiieten betwisten dit, omdat zij van mening zijn dat de titel van kalief alleen geërfd kan worden. Zij zien Mohammeds neef Ali als eerste kalief, terwijl de soennieten Ali beschouwen als de vierde kalief. De sjiieten hebben als argument dat Mohammed zelf, toen men terugkwam van de bedevaart naar Mekka, de hand van Ali opstak en zei dat men na hem Ali moest volgen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalief#Soenni...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100