Wat is een Vinex-wijk?

Toegevoegd na 1 uur:
Het valt me op dat er vaak grappen over worden gemaakt, hoe komt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat het is, is al duidelijk uitgelegd. Er worden vaak grappen over gemaakt, omdat veel mensen liever in een knus grachtenpandje denken te wonen in plaats van in een nieuwbouwwijk. Voor veel mensen is dat laatste gelijk aan tuttig, oubollig, verstikkend. Misschien ook omdat er veel jonge gezinnen gaan wonen, de structuur van de wijk nog opgebouwd moet worden, alles wat kaal oogt omdat alle aanplant nog jong en klein is. En de klassieker is natuurlijk: de vrouwen die alleen in de wijk achterblijven als de man naar zijn werk is, en die bezig zijn met elkaar begluren en beroddelen bij de sherry-uurtjes bij de buurvrouw. Maar dat is net zo 'werkelijk' als alle andere vooroordelen ;-)

een bepaald soort wijk waar betaalbare koopwoningen voor de gewone man gebouwd werden en waar je met je gezin idyllisch zou kunnen wonen ........ in theorie , in de praktijk zijn het van die dooie wijken met veel twee verdieners en weinig winkels

Vinex is de afkorting voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, een Nota Ruimtelijke Ordening van het Nederlandse ministerie van VROM uit 1991. Deze notitie een vervolg op de Vierde nota ruimtelijke ordening uit 1988, bevat uitgangspunten voor de bouw van nieuwe woningbouwlocaties voor de periode vanaf 1 januari 1995. Voor een aantal steden werd daarbij de richting aangegeven waar de nieuwe uitbreiding zou kunnen plaatsvinden; formeel gesproken was het echter aan provincies en samenwerkende gemeenten om de locaties te bepalen. Deze locaties aan de rand van grote steden voor massale nieuwbouw worden vaak Vinex-locaties of Vinex-wijken genoemd.

Dat wil zeggen dat bepaalde huishoudens in een 'te goedkope' woning wonen, waardoor deze woningen niet meer beschikbaar zijn voor huishoudens met een lager inkomen. Men probeerde het tekort aan goedkope woningen dus op te lossen door rijkere huishoudens naar de duurdere woningen in de Vinex-wijken te lokken. Alhoewel de rijksoverheid in uitvoeringscontracten met regionale overheden heeft aangegeven dat er maximaal 30% sociale woningen in de VINEX-wijken gebouwd mocht worden, is dit door deze regionale overheden en gemeenten veelal uitgelegd als dat er precies 30% goedkopere gebouwd moeten worden

vinex wijken zijn nieuwbouwhuizen

Bronnen:
Aardrijkskunde leraar

Vinex is een afkorting van Vierde Nota Extra. Destijds in het leven geroepen omdat er een groot tekort was aan betaalbare woningen. In rap tempo zijn toen hele wijken uit de grond gestampt. Vaak veel van hetzelfde type.

In de Vierde Nota ruimtelijke ordening EXtra zijn een aantal gebieden in Nederland aangewezen waar een flinke hoeveelheid extra woningen gebouwd mochten worden. De wijken die op die plaatsen gebouwd zijn, worden vinexwijken genoemd. Voorbeelden van Vinexwijken zijn b.v. De Reeshof bij Tilburg, Leidse Rijn bij Utrecht en de uitbreidin in Elst bij Arnhem. Tegenwoordig wordt het ook als synoniem gebruikt voor een jaren 90 huisje-boompje-beestje wijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100