Hebben de woorden guur en onguur niet dezelfde betekenis?

Betekend guur hetzelfde als onguur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Guur gebruik je alleen maar als je over het weer praat. Onguur bij de rest.

Ja! Onguur is ontstaan uit het voorvoegsel on- en het Middelnederlandse gehuer, dat 'lief' of 'vriendelijk' betekent. Guur is in de zestiende eeuw gevormd uit onguur, en betekende oorspronkelijk (net als onguur) 'onvriendelijk, stuurs'. Deze - op het eerste gezicht onlogische - vorming kon ontstaan doordat men niet meer begreep dat on- in onguur een negatief voorvoegsel was.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/616/

Absoluut niet! Je kunt deze woorden niet inwisselen voor elkaar in de Nederlandse taal. (dus niet: guur type, of onguur weer!)

hm volgens lala's link is het hetzelfde eigenlijk. Het is in ieder geval niet, zoals bij andere woorden met on- ervoor, het tegengestelde. Maar ik gebruik onguur toch vooral voor personen die er creepy uitzien, en guur voor als het stormachtig weer is... Toegevoegd op 30-04-2009 22:06:05 ik zie trouwens bij de link nu ook dat het wel degelijk 2 verschillende woorden zijn, en dat ze 1 overeenkomstige betekenis hebben: namelijk als het over het weer gaat kun je guur en onguur zeggen. Wanneer het echter over een enge vent gaat zeg je onguur en niet guur..

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/616/

het weer is guur, en onguur is een onguur type, iemand die je niet in een steeg wil tegen komen. het zijn wel degelijk 2 hele verschillende woorden. gr