zijn twee dezelfde keuzemogelijkheden bij de antwoorden van een leestekst altijd fout?

we deden een oefentekst voor leesvaardigheid met de klas. bij de mogelijke antwoorden moest je kiezen uit: echter, maar, ook en dus. mijn leraar zei toen dat maar en echter sowieso niet de juiste antwoorden kunnen zijn, aangezien zij hetzelfde betekenen. maar is dit echt zo? kan het niet zijn dat ze beiden goed zijn? zou een hoop tijd schelen als je dit altijd kan overslaan in zo'n geval.

Weet jij het antwoord?

/2500

"Echter" en "maar" betekenen hetzelfde. Bij een meerkeuzetoets moet in de regel maar 1 antwoord gekozen worden. (Het juiste antwoord of het beste antwoord). Dat houdt inderdaad in dat wanneer er twee keuzemogelijkheden (een met "maar" en een met "echter") ze beide fout zijn als -belangrijk- die twee keuzemogelijkheiden inhoudelijk gelijk zijn. Als een meerkeuzetoets goed in elkaar is gezet, komt de optie "beide antwoorden zijn (even) goed" niet voor. Je mag immers maar 1 antwoord kiezen. Je zult dus geen toets tegenkomen waarbij een keuzezin staat met "maar" en een met "echter" die dezelfde inhoud hebben. Dan zou je twee antwoorden als "goed" moeten aankruisen en dat kan niet.

Ja, althans als de regel ook is dat er maar 1 goed antwoord bij staat dan is dat de enige logische conclusie, je leraar heeft dus gelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100