Wat doen de meeste mensen met met school/woonplaats?

Ik ben een havist, en ben (als alles goed gaat natuurlijk ;) ) klaar met de havo op mijn 16e. In de zomervakantie ben ik jarig, dus in het nieuwe schooljaar ben ik 17. Maar hoe zit dat eigenlijk met je studie? Naar mijn weten eisen de meeste studentenwoningen een minimumleeftijd van 18 jaar. Hoe doen de meeste havo-ers dit dan? Ik woon in het noorden, en stel ik doe ik Zwolle een studie, is het dan gebruikelijk om steeds met het openbaar vervoer te gaan? Misschien een domme vraag, maar ik vraag het me gewoon af.

Weet jij het antwoord?

/2500

Sommige gaan lopend andere met de fiets of de brommer of met de auto of met ov. Dat mag je helemaal zelf weten. Je kan zelf denk ik wel bepalen wat het beste voor jouw is.

Ik zou sowieso eerst met het OV heen-en weer reizen. Het eerste jaar studeren is een hele verandering en je kunt je beter het eerste jaar richten op het halen van je propedeuse. Ondertussen zou je kunnen rondvragen hoe klasgenoten dit doen, netwerken om in contact te komen met iemand die een kamer voor je heeft, of zelf op internet rond zoeken. De uitval van zo'n eerste jaar is enorm groot. Stel dat je veel geld in een woning stopt en je bent er na 3 maand achter dat dit niet de juiste opleiding voor jou is? Misschien wil je dan wel naar een andere hogeschool, who knows. Ik zal als ik jou was eerst willen zorgen dat alles goed loopt en me daarna vestigen in de stad (als je het met het OV niet te doen vind). Veel succes!

Hoe het precies werkt weet ik helaas niet, wel wil ik je zeggen dat DOMME VRAGEN NIET bestaan, dus jij stelt geen domme vraag.,

17 is wel jong, maar de een is op die leeftijd nog te jong om zelfstandig te wonen, de ander kan er al bèst aan toe zijn. Wel kan het belangrijk zijn al aan de buitenschoolse activiteiten deel te nemen. - als dat jou niet tè veel van je studie afleidt. De vele uren die je in een trein verspilt vind ik verloren - je studeert minder effectief in de trein dan zelfs in een klein hok (kamer). Ik spreek dan nog niet over alle vertragingen e.d. Maar leg je oor te luisteren bij mensen die jou goed kennen. Leraren, (groot)ouders, vrienden van jouw ouders, buren, enz. Ouders willen wel eens tè beschermend zijn, maar ze bedoelen het (bijna) altijd wel goed. Vandaar: luister ook naar anderen. En hoe krijg je het thuis? Zal steeds vaker jouw roep om onafhankelijkheid worden gerespecteerd. Krijg je de ruimte thuis? En: kan jij die verantwoordelijkheid wel aan? Luister - en weeg - alle argumenten die je krijgt. Ik wens je daarbij veel wijsheid toe: van jou zelf èn van jouw adviseurs.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100