Mogen je overuren verrekend worden met standbydienst?

Mag een werkgever je overuren inpikken in de uren dat hij besluit om je op standby te zetten? Dus je hoort de dag van tevoren dat je op standby staat volgende dag, elk uur dat je thuis zit kost het een overuur wat je inlevert. Betreft koerierdienst.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Overuren zijn uren buiten het dienstrooster en die mogen niet ongevraagd verrekend worden met wachturen/stanby-uren. Er kan in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen dat overuren worden omgezet naar tijd voor tijd uren, waarbij je voor 1 overuur bijv. 1,25 uur tijd voor tijd krijgt. Ook wordt wel eens afgesproken dat de uren één op één verrekend worden, en dat dan de overurentoeslag uitbetaald wordt. Er zijn dus verschillende constructies mogelijk.

Ja. Zowel meeruren als overuren worden in principe vergoed in vrije tijd. In drukke perioden wordt meer gewerkt (rekeninghoudend met de Arbeidstijdenwet) en in minder drukke tijden neem je de gemaakt overuren op in vrije tijd. Het kan zijn dat je in die vrije uren alsnog moet werken als het druk wordt (maar dan kost het ook geen overuren). Om het precies te weten is het van belang te kijken naar je arbeidscontract (soort en inhoud), de voor jouw contractsoort relevante wetgeving en natuurlijk de geldende CAO.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100