Mag de school waar ik opzet achter mijn rug communiceren met mijn ouders, ook al ben ik meerderjarig?

Ik heb school geen toestemming gegeven informatie over mij te delen met mijn ouders. Ik zit in het eindexamenjaar vwo, ben meerderjarig en spijbel af en toe een lesuur. Ik denk zelf dat dat prima kan, en mijn cijfers lijden er niet onder. Het lijkt me vanzelfsprekend dat de school mij aanspreekt op mijn gedrag, en niet mijn ouders gaat bellen. Als je meerderjarig bent hoor je die verantwoordelijkheden zelf te dragen en wat mij betreft mag er wat meer autonomie en zelfbeschikking gegund worden aan zij die meerderjarig zijn op het VO.

Ik dwaal af. Mag school mijn ouders benaderen en informatie delen zonder mijn toestemming? Het lijkt me van niet, want elke andere organisatie moet daar toestemming voor vragen.

N.B.: Het is niet zo dat ik niet wil dat mijn ouders er niet van weten, dat absoluut niet. Ik erger me er alleen mateloos aan dat school dit zomaar doet. Ik voel me een beetje geïnfantiliseerd, dat hoort bij mijn karakter.

Toegevoegd na 1 minuut:
P.S. Toen ik meerderjarig werd heeft de leerlingenadministratie wel de toegang tot het ouderportaal ontnomen van mijn ouders. Dat kan wel weer hersteld worden, maar daar moet ik wel expliciet toestemming voor geven.

Weet jij het antwoord?

/2500

De school mag je ouders benaderen en informatie delen zonder je toestemming als dit als zodanig is opgenomen in de voorwaarden van de school. Het gaat hier dus niet alleen om (privacy)wetgeving, maar ook om de (voorwaarden bij) de overeenkomst die je met school hebt gesloten. Je kunt school een brief/klacht sturen met wat je hebt geconstateerd, jouw idee dat dit onrechtmatig is, het verzoek daarmee op te houden, of tenminste te horen waarop school zich beroept bij het wel verstrekken van informatie tegen jouw uitdrukkelijke verzoek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100