Ben je verplicht naar school te gaan en opleiding af te maken?

Hallo,

Ik zit nu op Mbo niveau 2 als autotechnicus ik vind dit baantje toch niet bij me zitten en wil ik toch stoppen met dit opleiding kan ik dit zomaar doen ik ben gisteren 18 jaar geworden en wil in mijn oom de taxibedrijf gaan werken dus mijn vraag is kan je nu zomaar stoppen met school en garage of ben je verplicht deze af te maken of tot je 21ste jaar naar school gaan. Want ik hoor van mijn mentor dat je tot je 21ste naar school moet maar op internet lees is dat je vanaf je 18de niet meer verplicht bent om naar school te gaan. Ik weet niet wie gelijk heeft?
Kunnen jullie me hieraan helpen aub??

En ik doe trouwens BBL opleiding 4 dagen naar werk en 1 dag school maar ben inmiddels al gestopt met garage omdat ze je daar alleen laten schoonmaken zonder te betalen..

Weet jij het antwoord?

/2500

Leerplicht in Nederland is tot 18 jaar, dus je kan stoppen met school. Of dit verstandig is, weet ik niet, maar het mag wel.

Nee, als je de leeftijd van 18 hebt bereikt ben je niet verplicht een opleiding te volgen. Er zijn plannen om de kwalificatieplicht (onderdeel van de leerplicht) te verhogen naar de leeftijd van 23, maar vooralsnog is dit niet aan de orde. Met andere woorden: jij kunt je morgen uitschrijven bij je opleiding en bij het taxibedrijf van je oom gaan werken zonder dat dit consequenties heeft. Of het een verstandige keus is, is een hele andere discussie..

Leerlingen hebben volledige leerplicht tot het eind van het schooljaar waarin ze 16 jaar worden. Als leerlingen dan nog geen startkwalificatie hebben, geldt voor hen de kwalificatieplicht. Zij moeten dan tot hun 18e jaar verplicht voltijds onderwijs volgen tot zij een startkwalificatie hebben gehaald. Dit mag via een wettelijk erkende combinatie van leren en werken, zoals de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) in het mbo. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aanval-op-schooluitval/startkwalificatie?ns_campaign=Thema-Onderwijs_en_wetenschap&ro_adgrp=Aanval_op_schooluitval-Startkwalificatie&ns_mchannel=sea&ns_source=google&ns_linkname=%2Bstartkwalificatie&ns_fee=0.00&gclid=CJOVy4nlibUCFcbLtAodEhcArA Dus je mag van school. En de rest van je leven zonder diploma gaan zitten kankeren dat het leven zo duur is?

Het is wettelijk verplicht om tot je 18e op school te zitten. Of je moet een MBO-2 diploma hebben. Ik ben met mijn MBO-3 gestopt omdat ik voelde dat ik lager leerde dan ik aan kon. Nu doe ik een toelatingsonderzoek voor het HBO. Het is belangrijk om te leren, dus is het niet verstandig om vroeg te stoppen met school. Mocht niemand je kunnen ompraten van je beslissing, lijkt het me wel verstandig om allerlei cursussen te volgen op het gebied van het taxi bedrijf. Neem dan bijvoorbeeld een cursus om je eigen taxi bedrijf te kunnen beginnen of iets dergelijks.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100