Kan een ROC je zomaar definitief het recht afnemen een toets te maken, wat tot gevolg heeft dat je geen examens kan maken en dus geen diploma behaalt?

Ik zit op MBO 4 en volg de opleiding bedrijfsadministratie. Nu is het zo dat deze opleiding officieel 3 jaar duurt, maar ik ben niet geslaagd voor afgelopen zomervakantie. Ik had een te grote achterstand. Geen probleem, zeiden de leraren, dan maar één jaartje extra. Het gebeurt echter nu, dat ik alle achterstanden heb weggewerkt op één enkel vak na, dit laatste was onvoldoende (kostprijsberekening). Nu zegt mijn SLB'er: "Je moet alles met een voldoende hebben afgerond voor de examens, deze laatste toets was een onvoldoende, dus dit betekent dat je wordt uitgeschreven en geen diploma hebt. 3 jaar vergooid."

Nu is mijn vraag: kan dit zomaar? Kun je om deze reden zomaar worden weggestuurd? Ik denk het namelijk niet! Iedereen die zijn/haar opleiding niet binnen het officiële aantal jaren behaalt kan er gewoon één jaartje extra over doen. Dat betekent dat ik dus minimaal tot de examens in april/mei de kans heb om alles te behalen. In mijn klas zijn er zelfs 5e jaars! Daarnaast ben ik ook een half jaar later in deze opleiding ingestroomd, dus in feite ben ik nu exact 3 jaar bezig met deze opleiding!

Ligt het aan mij of wordt er dan met 2 maten gemeten? Ik heb nog één toets te gaan, als 4e jaars, om mijn examens af te ronden en mijn diploma te behalen. Heeft een school het recht om mij deze kans te ontnemen en weg te sturen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee ze hebben niet het recht om jou het recht af te nemen om toetsen te maken, maar je krijgt geen diploma als je niet alle vakken met een voldoende hebt afgerond dus toetsen maken heeft eigenlijk geen zin meer. Toegevoegd na 58 seconden: Je kan volgend jaar wel weer een jaar overdoen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100